Skip to main content

Δραγασάκης: Φοροελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη στο επίσημο γεύμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με οικοδεσπότη το ΕΒΕΘ

Την εξαγγελία φοροελαφρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τον πρωθυπουργό, σήμερα το βράδυ και κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της εκδήλωσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΘ.

Ο κ. Δραγασάκης - που μάλιστα είπε ότι γίνονται οι τελικοί υπολογισμοί των ελαφρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες - πρότεινε στον επιμελητηριακό κόσμο να απορρίψει τον «φορολαϊκισμό» και να μην επιμένει συνέχεια στις φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς «όλοι μιλούν για υπερφορολόγηση, και αυτοί που πληρώνουν και αυτοί που δεν πληρώνουν», για να συμπληρώσει πως «αυτό που ονομάζεται υπερφορολόγηση είναι αποτέλεσμα της υποφορολόγησης της προηγούμενης περιόδου». Κάποιοι πραγματικά επιβαρύνονται υπέρμετρα, αναγνώρισε ο υπουργός, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και για αυτούς θα υπάρξει μέριμνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, το πλέον διαχρονικό πρόβλημα της χώρας είναι η άνιση κατανομή φόρων και η εισφοροδιαφυγή, ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρξει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

Ο υπουργός απάντησε και στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή επιστρέφει στη φιλολογία και την πρακτική της παροχολογίας , λέγοντας πως: «δεν υπάρχει θέμα παροχολογίας, υπάρχει θέμα εξόδου από τα μνημόνια και υπάρχει ένας κατακτημένος δημοσιονομικός χώρος τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε» και στη διαχείριση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης «να σκεφτούμε με όρους κοινωνίας, δηλαδή τους ασθενέστερους».

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή, υποστηρίζοντας ότι κάθε βήμα προόδου πρέπει να αποτυπώνεται και στη ζωή των πολιτών.

Ωστόσο επισήμανε πολλές φορές πως η δημοσιονομική επέκταση στη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να είναι λελογισμένη, τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιορισμών και να έχουν την έγκριση των δανειστών.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η χώρα έχει πλέον μία «εθνική ευκαιρία», «μπορούμε να σχεδιάσουμε τις τύχες μας έχοντας εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους για τουλάχιστον 15 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά στο ΥΠΟΙΑΝ, προχωράει στη δημιουργία μίας μόνιμης δομής διαβούλευσης με Επιμελητήρια και κοινωνικούς φορείς  μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστούν και πολλά ζητήματα της ανάπτυξης. Επίσης, επιταχύνει το έργο του για την βελτίωση της επιχειρηματικού περιβάλλοντος με νέες δράσεις στα πλαίσια ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, ενώ σχεδιάζει νέο νόμο για τις στρατηγικές και βιομηχανικές επενδύσεις.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για την εξυγίανση βιομηχανικών συγκεντρώσεων, όπως το Καλοχώρι και τα Οινόφυτα λέγοντας πως άρχισε η προεργασία στο ΥΠΟΙΑΝ για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, που θα έχει αυξημένους πόρους και θα δίνει έμφαση στην ψηφιακή Ελλάδα, την 4η βιομηχανική επανάσταση, το περιβάλλον και την αειφορική παραγωγή.

Οι επικεφαλής του επιμελητηριακού θεσμού

Η εκδήλωση άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό του οικοδεσπότη της εκδήλωσης, του προέδρου του ΕΒΕΘ κ. Γιάννη Μασούτη.

Ο κ. Μασούτης συνέδεσε την ανάπτυξη με τις επενδύσεις, οι οποίες όμως, για να προσελκυσθούν, απαιτούνται προηγουμένως μειώσεις στη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση της γραφειοκρατίας, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτητα στν έκδοση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, καταβολή των επιστροφών που οφείλονται στον ιδιωτικό τομέα, αποκατάσταση της ρευστότητας και βεβαίως άρση των capital controls.

Eιδικότερα για τη Θεσσαλονίκης, που έμεινε πολλά χρόνια πίσω και τρόπο τινά ξεχασμένη από την Πολιτεία, η ανάπτυξη, εκτίμησε ο κ. Μασούτης, θα τροφοδοτηθεί από τις εξελίξεις σε ΟΛΘ, αεροδρόμιο και την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε για μία συμβολική Διεθνή Έκθεση, που συμπίπτει με το τέλος των μνημονίων. Μάλιστα ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πρωθυπουργός δεν θα ενδώσει στην παροχολογία και που θα ανακοινώσει δράσεις, βήματα έστω αργά αλλά σταθερά, που θα σηματοδοτούν την είσοδο σε μία νέα εποχή, «ένα νέο οικονομικό κύκλο στον οποίο θα προχωρήσουμε με τον απαραίτητο βαθμό συναίνεσης και συνεργασίας».