Skip to main content

Κατάργηση του νόμου Κατσέλη έδειξε ο Δραγασάκης - Έρχεται ο νέος νόμος

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί έναν νόμο, ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση.

Την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο, για το οποίο όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες, προανήγγειλε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Δραγασάκης.

«Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται», αναφέρει προσθέτοντας ωστόσο πως στον νόμο Κατσέλη έχει συγκεντρωθεί ένα στοκ υποθέσεων.

«Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις Τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό αναμένουμε και εμείς και πρωτοβουλίες και από τις Τράπεζες ούτως ώστε αν μπορέσει με αυτό τον τρόπο να μειωθεί αυτό το απόθεμα υποθέσεων. Αν η Τράπεζα μπορεί να προβλέψει ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση μπορεί αυτό να το προτείνει κατ' ευθείαν στο δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως ο νόμος Κατσέλη αποτελεί προϊόν συγκυρίας κρίσης και πως η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί ένα νόμο ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση.

Αυτό, όπως επισήμανε, συνδέεται και με το Credit Bureau που θα φτιάξει η κυβέρνηση και το οποίο θα συνδέεται και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα.

Ακόμα ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ελβετικό φράγκο σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ανάλογα με το τί θα είναι, θα καθορίσει και το τί πρέπει να κάνει, αν πρέπει να κάνει κάτι η πολιτεία. «Θυμίζω ότι το πρόβλημα το έχουμε αντιμετωπίσει ως μέλλον, δηλαδή αν στο μέλλον κάποιος πάρει δάνειο σ’ ένα νόμισμα εκτός ευρώ, προβλέπεται ήδη από το νόμο τώρα, ότι αν αλλάξει η ισοτιμία σ’ ένα εύρος αν θυμάμαι καλά, 20%, αυτόματα ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευσή του», διευκρίνισε.