Skip to main content

Δρακόντεια μέτρα για τα Χριστούγεννα στην Ιταλία

Υπερίσχυσε η γραμμή σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου απαγορεύονται οι μετακινήσεις.

Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου επίσης οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά. Στις 31 Δεκεμβρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 10 το βράδυ και θα λήξει στις επτά το πρωί.  Αυτά είναι τα μέτρα που εμπεριέχει ειδικό διάταγμα, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Μόνη παραχώρηση αποτελεί το γεγονός, ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να επιστρέψει στον μόνιμο τόπο κατοικίας του για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.Ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα συνεχίζει να τονίζει ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά, ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται να εγκριθούν και οι υπόλοιποι περιορισμοί. Για τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια, έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση: Τελικά θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά (μέχρι τις έξι το απόγευμα) τα Χριστούγεννα και στις 26 Δεκεμβρίου, αλλά παραμονή Πρωτοχρονιάς όλα τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Σε κάθε τραπέζι δεν θα μπορούν να καθίσουν πάνω από τέσσερα άτομα. Για τους λιγοστούς τουρίστες που θα κάνουν ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, θα προβλέπεται μόνο φαγητό μέσα στο δωμάτιο. Σε ό,τι αφορά το σκί, όπως όλα δείχνουν τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά μέχρι και το τέλος των γιορτών. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουν όμως να ξαναλειτουργήσουν από τις 8 Ιανουαρίου. 

Απόψε το βράδυ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομερώς όλες τις νέες απαγορεύσεις και να ζητήσει μια ακόμη θυσία -για το καλό όλων- από τους συμπατριώτες του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle