Skip to main content

Δράμα: Φόβοι για αναβίωση του μαύρου Νοέμβρη – Μόλις στο 42% οι εμβολιασμένοι

Ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, απόρροια του ισχυρού αντιεμβολιαστικού κινήματος, προβληματίζουν τους φορείς

Φόβους για αναβίωση του περσινού μαύρου Νοέμβρη εκφράζουν οι φορείς της περιφερειακής ενότητα Δράμας, που παραμένει στο κόκκινο και σε καθεστώς μίνι lockdown.

Η Δράμα που μέτρησε περί τα 400 θύματα της πανδημίας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μέχρι τον Απρίλιο ξεπέρασε τα 1.000 κρούσματα λίγο μετά το πρώτο 20ήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει από τα χαμηλότερα στη χώρα, περίπου 14 μονάδες κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 45. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιώργου Παπαδόπουλου και της διοικήτριας του νοσοκομείου, Θεσσαλονίκης Καρατζόγλου, οι φορείς της περιοχής απηύθυναν για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ ζήτησαν και από τους γιατρούς να επιστρατευτούν στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης του κόσμου.

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως οι αριθμοί των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι πολύ ανησυχητικοί ενόψει του χειμώνα, ειδικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία προηγήθηκε της έξαρσης των κρουσμάτων. «Από τον μαύρο Νοέμβρη μέχρι και τον Απρίλιο θρηνήσαμε περίπου 400 άτομα. Μόνο στο νοσοκομείο Δράμας άφησαν την τελευταία τους πνοή 177 άτομα. Φέτος, μέχρι τέλος του μήνα θα φτάσουμε τα 1.200 κρούσματα, όταν το 2020 ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 13, ο Οκτώβριος με 405 και ο Νοέμβριος με 1.972. Κι όλα αυτά με τη μετάλλαξη Δέλτα, που ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 που κινδυνεύουν. Έχουμε χάσει και πρόσφατα νέους ανθρώπους και είναι πολύ λυπηρό», τόνισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφορά στο σύνολο του νομού. «Οι εμβολιασμοί στη Δράμα είναι μόλις στο 42,86%. Δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλούς αντιεμβολιαστές. Αυτά, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων, εντοπίζονται σε όλο τον νομό Δράμας κι όχι ένα συγκεκριμένο χωριό ή περιοχή. Έχουμε κάποιους ανθρώπους που επηρεάζουν το σύνολο, γι’ αυτό ζήτησα να βγει μπροστά ο ιατρικός σύλλογος, οι επιστήμονες που έχουν τη γνώση κι εμείς υποστηρικτικά, για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν είναι ενημερωμένος κι έτσι διχάζεται η κοινωνία. Η μη ενημέρωση κάνει μεγάλη, ενώ υπάρχουν κάποια "παπαγαλάκια" που δημιουργούν αυτό το κλίμα», ανέφερε.

Ήδη, πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έχει αποφασίσει τη διοργάνωση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον δήμο Δράμας. «Υπάρχει συνεννόηση με τους δύο φορείς, προκειμένου να μας υποδείξουν μέρη και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του ΙΣΔ, Γιώργος Γκιόγκης. Σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, επισήμανε πως «ο νομός Δράμας έχει ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά το γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει γιατί είμαστε ένας νομός με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον πληθυσμό. Τον περασμένο Οκτώβρη – Νοέμβρη είχαμε μία σοβαρή υγειονομική κρίση στην περιοχή με πολλούς θανάτους. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα συγγενή, έναν φίλο, έναν γνωστό που πέθανε από τη συγκεκριμένη νόσηση και αυτό κάνει ακόμα πιο παράδοξο το γεγονός ότι οι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν».

Η επίσκεψη Εξαδάκτυλου

Την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή δείχνει και η χθεσινή επίσκεψη στη Δράμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωπο του δήμου, τους τοπικούς βουλευτές, τον μητροπολίτη, τη διοικήτρια και εκπροσώπους των σωματείων των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς επίσης και το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού ιατρικού συλλόγου.

«Εκείνο που είναι σαφές είναι πως θα πρέπει από όλους -και όλοι είναι διαθέσιμοι- να γίνει μία προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών της Δράμας, που έχει πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγει ξανά απώλειες μία περιοχή που στα προηγούμενα κύματα χτυπήθηκε άσχημα», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή κατάσταση, όπως έγινε και στο παρελθόν και με άλλα εμβόλια, για τα οποία υπήρχαν ισχυρές αντιδράσεις, όπως αυτό της πολυομυελίτιδας.

Στα όριά του το νοσοκομείο

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων έχει οδηγήσει το νοσοκομείο της Δράμας να φιλοξενεί περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό, παρότι δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. «Ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων, τουλάχιστον στο επίπεδο της νοσηλείας είμαστε πιο χαμηλά. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε 12 διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία που είχαν διαθέσιμες ΜΕΘ. Ωστόσο, παρότι το νοσοκομείο της Δράμας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, αυτή τη στιγμή είναι 24 τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλινική non-Covid, εκ των οποίων τα 16 είναι θετικά και για τα υπόλοιπα αναμένονται τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Την ίδια στιγμή ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων που ήταν ανεμβολίαστοι και βγήκαν σε αναστολή, προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Συνολικά 97 από τους 634 εργαζόμενους του νοσοκομείου έχουν τεθεί εκτός εργασίας, εκ των οποίων 60 νοσηλευτές και δέκα από τους 19 τραυματιοφορείς, «Από 1ης Σεπτεμβρίου μεγάλος αριθμός εργαζομένων δουλεύει με ένα ρεπό την εβδομάδα. Τους ασθενείς στο χειρουργείο τους μεταφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί. Γινόμαστε και οι ίδιοι φορείς της διασποράς, όταν ο ίδιος τραυματιοφορέας μετακινείται σε διάφορες κλινικές. Τηρούμε βέβαια τα μέτρα, αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι ο ίδιος τραυματιοφορέας να είναι για όλα. Άλλοι 30 βρίσκονται σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι ανεμβολίαστοι. Τουλάχιστον για τους 18 μήνες της πανδημίας έχουν συνταξιοδοτηθεί 37 άτομα και μόνο για τους πέντε έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις. Το διάστημα αυτό 78 συμβασιούχοι προστέθηκαν στη δύναμη του νοσοκομείου. Άρα είμαστε μείον 65 εργαζόμενους σε σχέση με πριν από την πανδημία. Επιπλέον, αναισθησιολόγους είχαμε τρεις πέρσι και φέτος έχουμε έναν», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τους φόβους των εργαζομένων ενισχύει το γεγονός ότι ο μοριακός αναλυτής που απέκτησε πρόσφατα το νοσοκομείο, δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων. «Έπειτα από παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή του νομού ήρθε από πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μοριακός αναλυτής, ο οποίος λειτούργησε με δωρεά των δήμων. Κάποια στιγμή τα κονδύλια σταμάτησαν και σταμάτησε και η λειτουργία του. Στέλνουμε τα δείγματα στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να καθυστερούν. Μπορεί να το πάρουμε την ίδια ημέρα, όμως συνήθως κάνει δύο με τρεις ημέρες. Αυτά τα περιστατικά παραμένουν στην κλινική non-Covid και όταν βγαίνουν θετικά, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν άμεσα κρεβάτια σε όμορους νομούς, με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμα περίπου 12 με 15 νοσηλευόμενους. Επίσης, όταν έχουμε ένα τροχαίο, θέλουμε αποτέλεσμα σε δύο – τρεις ώρες. Κάνουμε βέβαια rapid test, αλλά το σίγουρο, το μοριακό, καθυστερεί. Από όσο γνωρίζω ο δήμος Δράμας έχει εγκρίνει ένα ποσό 50.000 ευρώ για τα αντιδραστήρια και άλλα 25.000 ο δήμος Νευροκοπίου. Αν τελειώσουν αυτά τα χρήματα, πάλι θα είμαστε στα ίδια. Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα δύσκολο μας τρομάζει να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως πέρσι τον Νοέμβριο».