Skip to main content

Δράμα: Το δάσος του Φρακτού διεκδικεί θέση στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο φάκελος της υποψηφιότητας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ουνέσκο. Το παρθένο δάσος του Φρακτού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης

Το παρθένο Δάσος Φρακτού διεκδικεί επάξια την αναγνώριση από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό  κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πανεπιστημιακή έδρα UNESCO Con-E-Ect του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και ο Δήμος Παρανεστίου, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας από τον Δήμαρχο Παρανεστίου Α.Καγιάογλου, τον διευθυντή Έδρας UNESCO στη Δράμα Δ.Μιχαηλίδη και τη διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας  Ε. Κωνσταντινίδου.

Το παρθένο Δάσος Φρακτού Παρανεστίου, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, έχει απαράμιλλο φυσικό κάλλος και εξαιρετική βιοποικιλότητα, η οποία οφείλεται στο γεγονός της παντελούς απουσίας της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας εντός αυτού για διάστημα περισσότερο των 100 ετών.Αποτελεί με άλλα λόγια ένα ζωντανό εργαστήρι της Φύσης.

Με γλαφυρό τρόπο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς έδωσε μία εικόνα του δάσους καθώς είχε “την χαρά” να το επισκεφθεί στο παρελθόν
«Όποιος δεν το έχει περπατήσει  και έχω τη χαρά να το έχω κάνει, θα δει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζωντανό μνημείο της φύσης. Πρέπει  να πούμε ότι το παρθένο κομμάτι του ήταν οριοθετημένο στα 5,5 χιλιάδες στρέμματα, σήμερα η έκταση αυτή, η καρδιά του προστατευόμενου δάσους, φτάνει στα 11 χιλιάδες στρέμματα, ενώ το καταφύγιο της άγριας ζωής που το  περιβάλλει, εκτείνεται συνολικά στα 5 3 χιλ. στρέμματα. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η παρουσία  αυτού  του δάσους στο Παρανέστι της Δράμας, από άποψη βιοποικιλότητας...Το δάσος λοιπόν του Φρακτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό, από άποψη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι: είναι αδιατάρακτο από ανθρώπινη παρουσία  εδώ  και δεκαετίες.  Κυκλοφορούν μέσα λύκοι, αρκούδες, τσακάλια, ελάφια που είναι η τελευταία ελληνική γηγενής ράτσα ελαφιών και υπάρχουν ένα σωρό είδη χλωρίδας και πανίδας».

Το δάσος του Φρακτού είναι «ένα διαμάντι, είναι το ωραιότερο παρθένο Δάσος της Ευρώπης και από τα ωραιότερα του κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Έδρας της UNESCO στη Δράμα Δ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μνημείο -αποκλειστικά- φυσικού κάλους.

Πηγή: dramini