Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
x

ΔΡΑΜΑ-ΞΑΝΘΗ: ΠΡΙΜ 100 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ

Με το ποσό των 100 ευρώ θα επιχορηγούνται οι κυνηγοί για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση.

Τη δυνατότητα επιχορήγησης με το ποσό των 100 ευρώ  για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό οι κυνηγοί των συνεργειών δίωξης και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης, προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ.

Με την ΚΥΑ 3067/297195/2019 (Β’ 4270) εγκρίθηκε η λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων καθώς και μέτρων επιτήρησης και ελέγχου για την πρόληψη εισόδου και περαιτέρω διασποράς της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε δυο περιοχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται κοντά στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας όπου στις 24.10.2019 επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου, σε απόσταση 1,2 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα όρια των δυο περιοχών που λαμβάνονται τα ειδικά μέτρα (Υποπεριοχή I και ΙΙ) περιγράφονται αναλυτικά στο παράρτημα της εν λόγω ΚΥΑ.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η ΚΥΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές (Υποπεριοχή I και ΙΙ) είναι και η απαγόρευση οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της θήρας – πλην της θήρας αγριόχοιρου-, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών, του αγροτουρισμού και της βόσκησης εκτρεφόμενων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα).

Η θήρα του αγριόχοιρου επεκτείνεται και διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ