Skip to main content

Δραματική η κατάσταση στις τράπεζες- Μάχη για τα 60 ευρώ στα ΑΤΜ

Από Voria.gr
Η κατάσταση στις τράπεζες χαρακτηρίζεται δραματική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον με σιγουριά τι πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Οπως το είχαμε προβλέψει, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Το 48ωρο, που ανακοινώθηκε ως νέα προθεσμία, αποδείχθηκε στην πράξη πολύ αισιόδοξο για να είναι αληθινό. Ο λόγος προφανής: όσο δεν αυξάνει το όριο του ELA, δεν υπάρχει καμία ελπίδα οι τράπεζες να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά. Η πορεία, μάλιστα, είναι αντίστροφη. Ως γνωστόν, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (EKT) «κούρεψε» τα collaterals - χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσο - και έτσι, αν ποτέ ανοίξουν οι τράπεζες, θα μπορούν να πάρουν λιγότερο ρευστό, αφού δεν θα έχουν το απαραίτητο απόθεμα ομολόγων για να το βάλουν ως ενέχυρο.

Ως Voria.gr γνωρίζουμε ότι στο παρασκήνιο γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να κρατηθεί «με νύχια και με δόντια» το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ στα 60 ευρώ. H πιθανότητα να πάμε στο επόμενο level (που μάλλον θα είναι το 20ευρω), φαντάζει μεγάλη. Εννοείται, βεβαίως, ότι είναι απευκτέα. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Κι αυτό γιατί κι από την κυβέρνηση παραδέχονται (Σταθάκης) ότι τα λεφτά αρκούν για πεπερασμένο διάστημα.

Πόσο θα είναι αυτό; Εξαρτάται από το βαθμό αναλήψεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση στις τράπεζες χαρακτηρίζεται δραματική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον με σιγουριά όχι τι πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά την επόμενη μέρα - ίσως και ώρα.