Skip to main content

Δραματική κατάσταση στην Εύβοια:«Γλυτώσαμε τη φωτιά, τώρα κοντέψαμε να πνιγούμε»

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική καθώς εκατοντάδες σπίτια σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας είχαν πλημμυρίσει.

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης χθες βράδυ αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στην Βόρεια Εύβοια σήμερα τα ξημερώματα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας 'Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία 'Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και συμπληρώνει «οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες. Πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια. Αδιάβατοι δρόμοι ενώ πλατείες και παιδικές χαρές πλημμύρησαν».

«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης - Αγ. 'Αννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία 'Αννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επεσήμανε.

Παράλληλα, οι κάτοικοι παλεύουν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει. Τα σπίτια έχουν πλημμυρίσει, έχουν γεμίσει λάσπες. Μάντρες έχουν παρασυρθεί και πολλά σημεία του δρόμου έχουν καταρρεύσει.

Όπως λένε οι κάτοικοι στην κάμερα του ΣΚΑΪ, τέτοιο νερό δεν έχουν ξαναδεί. «Θα πνιγόμασταν, αν μέναμε εδώ το βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά μια γυναίκα που προσπαθούσε να καθαρίσει το ισόγειο του σπιτιού της. «γλυτώσαμε από τη φωτιά, τώρα κοντέψαμε να πνιγούμε».

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια.

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα», καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Σε συνεχή επικοινωνία Στυλιανίδης-Τουρνάς με περιφερειάρχη και τοπικές αρχές στην Εύβοια - Σε επιφυλακή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, ενώ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, κατά τις βραδινές ώρες, στις περιοχές Αγία 'Αννα, 'Αγιος Βασίλειος και Ψαροπούλι Ευβοίας, στο πλαίσιο της επιφυλακής που έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις, από πλευράς Πυροσβεστικής βρίσκονται σε διασπορά οι δυνάμεις στην Βόρεια Εύβοια, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Σε ετοιμότητα όμως βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και στην υπόλοιπη χώρα καθώς, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, 9 Οκτωβρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Κυριακή (10-10-2021) και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (10-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), την Ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (11-10-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εξακολουθήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές, θα επεκταθούν στην Κεντρική Στερεά και τη Δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Εν αναμονή της νέας επιδείνωσης του καιρού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Από την Πολιτική Προστασία καλούνται όλοι οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και ειδικότερα να αποφεύγουν στις περιττές μετακινήσεις, να μην διασχίζουν πλημμυρισμένους χειμάρρους και ρέματα και να αποφεύγουν να βρίσκονται σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.