Skip to main content

Δραματική πτώση του τζίρου στο Κιλκίς

Η παγκόσμια οικονομική κρίση από την στιγμή που πέρασε στην πραγματική οικονομία, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κλάδο της επιχειρηματικότητας.
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, κ. Παύλος Τονικίδης

Η παγκόσμια οικονομική κρίση από την στιγμή που πέρασε στην πραγματική οικονομία, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κλάδο της επιχειρηματικότητας. Έτσι και οι επιχειρήσεις της «περιοχής ευθύνης» του επιμελητηρίου μας έχουν ήδη εισπράξει το μερίδιο της κρίσης που τους αναλογεί. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις δεν χρειάζεται η παράθεση ιδιαίτερων στοιχείων, αφού η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι ο τελικός αποδέκτης και το πλέον διάφανο κριτήριο για την ένταξη των εκάστοτε οικονομικών αναταράξεων. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν δραματική πτώση του τζίρου των καταστημάτων, παρά τις όποιες γενναίες κινήσεις των εμπόρων με πραγματικές προσφορές.

Πιστεύω ότι εδώ αξίζει να σημειωθεί μια πρωτοβουλία του επιμελητηρίου μας, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποφασίσαμε λοιπόν την καθιέρωση της τρέχουσας περιόδου ως «έτους στήριξης της Τοπικής Αγοράς του νομού». Με ενημερωτικές πρωτοβουλίες από τα σχολεία μέχρι τους ενήλικες σε όλο το νομό, με ειδικές εκδηλώσεις ευρείας απήχησης στις πόλεις του νομού (παραστάσεις υπαίθριες, χάπενινγκς στους χώρους της αγοράς, κ.λπ.) προσπαθούμε να εμπεδώσουμε στο καταναλωτικό κοινό του νομού την εμπιστοσύνη στην τοπική αγορά και τα προϊόντα της. Εξυπακούεται ότι η παραπάνω πρωτοβουλία είναι επικουρική σε μια αποφασιστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της επανεισροής ρευστού προς τις επιχειρήσεις μέσω χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους από τις Τράπεζες, παρούσης βεβαίως της κρατικής εγγύησης.

Η ίδια χρηματοδοτική τακτική θα πρέπει να εφαρμοσθεί και προς τις μεγαλύτερες και πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στις οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές του νομού. Εδώ το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλη του την τραγική «μεγαλοπρέπεια». Οι μεγαλύτερες εταιρείες ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται άμεσα με την κατασκευαστική δραστηριότητα. Εξ αυτού του λόγου γίνεται φανερό ότι το πλήγμα για τον τομέα αυτό είναι οδυνηρό με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας πολλών θέσεων εργασίας.

Πέρα λοιπόν από την αποφασιστική ροή ρευστού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ένα εκτενές πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ένα πρόγραμμα που, από την μια θα προσφέρει πολύτιμες υποδομές στη χώρα και από την άλλη θα προφυλάξει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται κεντρικός άμεσος και εφαρμοσμένος σχεδιασμός με στόχους βραχυπρόθεσμους. Κάτι που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό.