Skip to main content

Δράσεις για απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών

Η απλούστευση των κανονιστικών διατάξεων και των διοικητικών διαδικασιών, που διέπουν την αδειοδότηση των επαγγελμάτων και την έναρξη των επιχειρήσεων, είναι στη προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικώ
Η απλούστευση των κανονιστικών διατάξεων και των διοικητικών διαδικασιών, που διέπουν την αδειοδότηση των επαγγελμάτων και την έναρξη των επιχειρήσεων, είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι διοικητικές ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών (έκδοση υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κλπ), αφορούν:

  • Την καταγραφή των διαδικασιών που διέπονται από τις διατάξεις της Οδηγίας για τις υπόχρεες υπηρεσίες, καθώς και την αποτύπωση της κάθε διαδικασίας ξεχωριστά (κωδικοποιημένη νομοθεσία από την οποία προκύπτουν τα στάδια διεκπεραίωσης της κάθε διαδικασίας, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, τα παράβολα κλπ). Το διαθέσιμο πληροφοριακό αυτό υλικό έχει αναρτηθεί από τις υπόχρεες υπηρεσίες σε ειδική ιστοσελίδα της κεντρικής διαδικτυακής πύλης Ερμής, που έχει διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό, στην ελληνική πρώτα και αργότερα και στην αγγλική γλώσσα.
  • Την παροχή αναλυτικών οδηγιών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απλούστευση των διαδικασιών με έμφαση στους τομείς προτεραιότητας που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των κατασκευών).
  • Την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των διαδικασιών από αυτά.

Μάλιστα, για το θέμα διοργανώθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ στελεχών της Γ.Γ.Δ.Δ. - Η.Δ./ ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. και των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να προωθηθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι διαδικασίες απλούστευσης των διαδικασιών, που αφορούν την αδειοδότηση επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζεται η γενικότερη προσπάθεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για την απλούστευση σύνθετων διοικητικών διαδικασιών, με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ή την κατάργηση δικαιολογητικών, την αντικατάσταση αυτών από την υπεύθυνη δήλωση, την οργανωτική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών. «Οι προσπάθειές του θα έχουν ως πάγιο αποτέλεσμα τη σταθερή βελτίωση και τη μόνιμη αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, την απλούστευση των διαδικασιών και τη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, με συνέπεια τη δραστική μείωση των διοικητικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ειδικότερα στην πρώτη φάση σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι κατασκευές, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.