Skip to main content

Ξεκίνησε «Δράση» κατά της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη (φωτο+video)

Η νέα δίκυκλη ομάδα της ΟΠΚΕ βρίσκεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εδώ και περίπου δύο μήνες. Σε ποια σημεία της πόλης θα δραστηριοποιείται

Κυκλοφορούν με μαύρα μηχανάκια και έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν πολύ γρήγορα, σε οποιοδήποτε σημείο.

Ο λόγος για τη νέα ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας «Δράση», η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και περίπου δύο μήνες. Σαράντα αστυνομικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι κινούνται καθημερινά με τα δίκυκλα σε όλους τους δρόμους της πόλης, κυρίως όμως του κέντρου.

Σε ομάδες τουλάχιστον των δέκα αστυνομικών, η δίκυκλη ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) επικεντρώνεται σε σημεία που παρουσιάζεται αυξημένη εγκληματικότητα.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Γρίβας, Διοικητής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, στην εποπτεία του οποίου είναι η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, τέτοια σημεία είναι οι πλατείες, όπως του Αγ. Γεωργίου, της Αριστοτέλους και το πλακόστρωτο της Ναυαρίνου. «Η Δράση, καθώς κινείται με δίκυκλα, θα δραστηριοποιείται κυρίως σε σημεία που παρουσιάζεται αυξημένη εγκληματικότητα και που υπάρχει ιδιαίτερο αστυνομικό ενδιαφέρον. Θα κάνει αισθητή την παρουσία τους και θα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Πλέον θα υπάρχει συχνά η παρουσία των δικύκλων για να μπορέσει να αισθανθεί ο πολίτης ακόμα περισσότερο ασφαλής», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης, καθώς όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, επιχειρούν και σε άλλες περιοχές, όπως έγινε πρόσφατα στον Εύοσμο. Παράλληλα, οι αστυνομικοί της «Δράσης» συμμετέχουν, όταν κληθούν και σε μέτρα που λαμβάνονται για πορείες και για άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας με τα δίκυκλα είναι ότι έχει τη δυνατότητα να κινείται πιο ευέλικτα και άμεσα σε σημεία όπου δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση το τζιπ της ΟΠΚΕ. Οι 40 αστυνομικοί που εντάχθηκαν στη «Δράση» έχουν περάσει την σκληρή εκπαίδευση της ΟΠΚΕ, η οποία όμως συνδυάστηκε και με τη χρήση του δίκυκλου, όπως επισημαίνει ο κ. Γρίβας.

Η νέα ομάδα υπάγεται στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων και Προστασίας Μαρτύρων, η οποία ήδη διαχειρίζεται τις γνωστές ΟΠΚΕ. Ειδικεύεται στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας. Στην Αθήνα ξεκίνησε εδώ και περίπου έξι μήνες και πλέον από το Σεπτέμβριο η «Δράση» είναι και στη Θεσσαλονίκη.

Τη νέα υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης, στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι οι αστυνομικοί της «Δράση» θα αλωνίσουν στην κυριολεξία την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, η δύναμη της «Δράσης» να αυξηθεί.

Διαβάστε: Πιάνει δουλειά η «Δράση» στη Θεσσαλονίκη - «Σημαντική μείωση της εγκληματικότητας»