Skip to main content

Δράσεις από τη ΧΑΝΘ για στήριξη της σύγχρονης οικογένειας

Νέες δράσεις για τη στήριξη της σύγχρονης οικογένειας προωθεί η ΧΑΝΘ - Πληροφορίες για τα προγράμματα και δηλώσεις συμμετοχής.

Να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία ισχυρών και υγιών δεσμών μεταξύ των μελών της σύγχρονης οικογένειας, αλλά και στην παροχή δημιουργικής διεξόδου σε παιδιά από κοινωνικά ευάλωτο πληθυσμό επιχειρεί η ΧΑΝΘ μέσα από τη δράση της «ΧΑΝΘ - το δεύτερο μου σπίτι».

«Η γονεϊκότητα αποτελεί μια σημαντική πτυχή στην ζωή ενός ατόμου και επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην καθημερινότητά του. Η σύγχρονη οικογένεια αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα πιέσεων και δυνητικών προβλημάτων σε διάφορα επίπεδα και οι ανάγκες της  γίνονται πιο σύνθετες. Η φροντίδα των βασικών αναγκών των παιδιών, η παροχή των αναγκαίων, η αντιμετώπιση των αναπτυξιακών δυσκολιών των παιδιών, η βοήθεια στα σχολικά καθήκοντα, αλλά και ο ποιοτικός χρόνος  σχέσεων και αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέων και παιδιών είναι μερικές από αυτές. Η διαχείριση αυτών των αλλαγών από τους γονείς γίνεται δύσκολα όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν δυσκολίες όπως ανεργία, φτώχεια, απώλεια γονέα, κακή επικοινωνία, ενδοοικογενειακή βία. Σημαντικό στήριγμα του σύγχρονου γονέα είναι το υποστηρικτικό δίκτυο συγγενών ή φίλων, η εκκλησία, ειδικοί επιστήμονες και κοινωνικοί φορείς» επισημαίνει η ΧΑΝΘ σε σχετική ανακοίνωση και τονίζει:

«Οι εμπειρίες ποιοτικής αλληλεπίδρασης γονέα/ων – παιδιού/ιών μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα βασικό σημείο επαφής μεταξύ γονέα/ων και των παιδιών, φέρνοντάς τους πιο κοντά και ενδυναμώνοντας τους οικογενειακούς δεσμούς και έτσι, να αποτελούν σημαντικό παράγοντα "υγείας" στη σύγχρονη οικογένεια. Οι εμπειρίες ποιοτικής αλληλεπίδρασης γονέα/ων – παιδιού/ιών αποτελούν για τη σύγχρονη οικογένεια μια σύγχρονη πρόκληση».

Μαζί ως Οικογένεια

Το νέο Πρόγραμμα «Μαζί, ως Οικογένεια», έχει ως στόχο να αγκαλιάσει περισσότερα παιδιά και γονείς και προσφέρεται δωρεάν.

Περιλαμβάνει 10 συναντήσεις για γονείς και παιδιά, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2020.

Το πρόγραμμα «Μαζί, ως Οικογένεια»  θα πραγματοποιείται  δύο φορές τον μήνα και ημέρα Κυριακή στις 11:30π.μ., με διάρκεια από 2 έως 3 ώρες. Στις συναντήσεις θα συμπεριλαμβάνονται δράσεις για όλη την οικογένεια, όπως εργαστήριο θεάτρου, τεχνικές τσίρκο, ρομποτική, βιβλιοδεσία, κουκλοθέατρο και δράσεις εξωτερικού χώρου.

Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα συμμετοχής σε γονείς με χαμηλό εισόδημα (έως 12.000€) – ανεργία, καθώς και σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, όπως επίσης και στη σειρά προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις  11:30 στη Χ.Α.Ν.Θ. Στόχος της πρώτης συνάντησης είναι η γνωριμία της ομάδας μέσα από θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές για μικρούς και μεγάλους.

Θα ακολουθήσει εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού εμπνευσμένο από το παραμύθι "Η τελευταία μαύρη γάτα" του Ε. Τριβιζά.  Το πρόγραμμα συντονίζει η Χαρά Αργυρούδη, MFA, MA. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες  πληροφορίες  για το πρόγραμμα «Μαζί, ως Οικογένεια» επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  https://ymca.gr/drasi-koinoniki-prosfora/mazi-os-ikogenia/

Πρόγραμμα Υποτροφιών

Τα τελευταία 9 χρόνια η Χ.Α.Ν.Θ. πρόσφερε 700 υποτροφίες – συνολικής αξίας 209.009 € – σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματά της. Τα παιδιά προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και ανεργία, ευπαθείς οικονομικά οικογένειες από τις τοπικές κοινωνίες, όπου αναπτύσσει δράση, οικογένειες προσφύγων καθώς και παιδιά από κοινωνικούς φορείς όπως ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΥ, AΡΣΙΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΧΕΠΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΝΑΟΜΙ «ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ».

Υποβολή αιτήσεων για ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες έως Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες  πληροφορίες  για το πρόγραμμα Υποτροφιών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  https://ymca.gr/drasi-koinoniki-prosfora/programma-ypotrofion/