Skip to main content

Δριμύ κατηγορώ κατά Ζαγοριανού για την υπόθεση Siemens

Πυρά κατά του 4ου ειδικού ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, εξαπέλυσε ο α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Ζαγοριανός συγκάλυψε την υπόθεση δολίως.
Πυρά κατά του 4ου ειδικού ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, Νίκου Ζαγοριανού, εξαπέλυσε ο α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που εξετάσθηκε από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εν λόγω υπόθεση. Ο δικαστικός λειτουργός επανέλαβε τη βασική του κατηγορία που περιελήφθη και στο πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης κατά του ανακριτού ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δε συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07».

Ο κ. Παπανικολάου διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία επιρροής του ανακριτού απόπολιτικά πρόσωπα, ενώ σε πολλές ερωτήσεις με τις οποίες εζητείτοεπιβεβαίωση εμπλοκής προσώπων ή αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας,επικαλέστηκε τον Οργανισμό των Δικαστηρίων που του επιβάλλει υποχρέωσηεχεμύθειας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της εξεταστικής Γιώργος Νικητιάδης είπε ότι η απάντηση επ’ αυτού του εξετασθέντος μάρτυρα ήταν: «Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ. Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».

Σε ερώτηση του Πάνου Καμμένου (ΝΔ) αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων η απάντηση ήταν ότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελητί στη Βουλή. Πρόσθεσε, όμως, ότι στο θέμα αυτό θα δώσει απάντηση η ποινική δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα.

Ο κ. Παπανικολάου, όπως ενημέρωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εισαγγελέα του βασιλέως», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του, όταν διενεργούσε τον έλεγχο και για εναντίον του συμπεριφορά, όταν δεν του κοινοποιήθηκε η αίτηση εξαίρεσής του από τον ανακριτή κ. Ζαγοριανό, αλλά και όταν υπεβλήθη το αίτημα από τον κο Τέντε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης το Σεπτέμβριο του ’09.

Πολιτικές ευθύνες επέρριψε ο εξετασθείς μάρτυρας, απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τη διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό.

Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης στο σκέλος της διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του.

Απαντώντας στη συνέχεια για το ίδιο θέμα στον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, είπε ότι ευθύνες πέραν του κ. Ζαγοριανού που δεν εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δύο φυγόδικων, είχαν και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση πριν τον κ. Ζαγοριανό.

Στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Βασιλική Τσόνογλου, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «κατά τον πειθαρχικό έλεγχο διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρες υλικό και ο κ. Ζαγοριανός δεν εμποδιζόταν, για να ασκήσει ποινική δίωξη. Στα εντάλματα, όμως, για την έκδοση Χριστοφοράκου δεν περιέλαβε αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Χριστοφοράκος την περίοδο 2004-07 σχετικά με την εκτέλεση του συστήματος C4I που είχαν μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ.)».

Με την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, ακόμη και αν εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος αποφεύγει τη δίωξη για τις ανωτέρω πράξεις.

Σε ερώτηση τέλος του Δ. Παπαδημούλη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη δυσμενή πρόβλεψη ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Από τον επικεφαλής πάντως των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα καταγγέλθηκε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφορικά με την υπόθεση Ζαγοριανού και αυτές είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις που πήρε ο αντιπρόεδρος, καθώς το απολογητικό υπόμνημα Ζαγοριανού.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του κ. Παπανικολάου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.