Skip to main content

Drive In συναυλίες και φεστιβάλ το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη (vid)

Προσπαθώντας να βρει τρόπο να προσαρμόσει την καλλιτεχνική έκφραση στους περιορισμούς του COVID-19, η Parenthesis φέρνει το πρώτο Drive In Festival.

Τις λέξεις «φεστιβάλ», «συναυλίες» και «performance» θέλει να προσθέσει ξανά στο καλοκαιρινό μας λεξιλόγιό η ομάδα Parenthesis η οποία ετοιμάζει το πρώτο πανελλαδικά Drive In Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να προσαρμόσει την καλλιτεχνική έκφραση στους περιορισμούς που θέτει ο COVID-19, η ομάδα, με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και με υπογραφή σε επιτυχημένα πρότζεκτ όπως το In Edit Festival, πήρε την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσει την κουλτούρα του drive in και να εξερευνήσει πώς μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και άλλες τέχνες.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, ένας από τους ιδρυτές του Drive In Festival, το φεστιβάλ θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες στη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν live συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου καθώς και κινηματογραφικές προβολές μέσα από τα αυτοκίνητά τους προσφέροντας ταυτόχρονα ασφάλεια αλλά και μια νέα εμπειρία θέασης.

Test Drive

Η ομάδα έκανε ήδη ένα “test drive” για να δει πώς μπορεί να λειτουργήσει το κόνσεπτ. Στην πρώτη αυτή απόπειρα ο performer Αλέξης Ακροβατάκης, μέλος της σουηδικής ομάδας Svalbard Company, παρουσίασε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού στον χορό περικυκλωμένος από μερικά αυτοκίνητα. «Είναι έντονη εμπειρία γιατί έρχεσαι πολύ κοντά με τον καλλιτέχνη», σημειώνει ο κ. Κουλουζάκης. «Η τέχνη και ο πολιτισμός κάπως πρέπει να εκφράζονται οπότε είπαμε να κάνουμε κάτι από την αρχή, φτιάχνοντας ένα φεστιβάλ ψυχαγωγικό το οποίο θα έχει ταυτότητα», προσθέτει. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ως προπομπός θα προηγηθεί μέσα στον Ιούνιο ένα πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο της πόλης, σε συνεργασία με τους Street Outdoors.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει μέχρι τον Οκτώβριο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η επιστροφή της drive in κουλτούρας

Η drive in κουλτούρα ξεκίνησε στην Αμερική το 1915 και εξελίχθηκε σε απόλυτη μόδα τις δεκαετίες του '50 και του '60 όπου χιλιάδες αυτοκίνητα στηνόντουσαν τα βράδια μπροστά από το λευκό πανί για να παρακολουθήσουν ταινίες. Η τάση αυτή έφτασε με καθυστέρηση και στην Ελλάδα όπου σε μεγάλες πόλεις δημιουργήθηκαν drive in κινηματογράφοι που λειτούργησαν από το 1975 έως το 1985. Μάλιστα, στα τελευταία χρόνια της παρακμής τους, πριν κλείσουν οριστικά, έπαιζαν ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Στη Θεσσαλονίκη, drive in υπήρξαν μεταξύ άλλων στην Τούμπα και στην περιοχή του αεροδρομίου.

Εξαιτίας του κορωνοϊού και των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται, το drive in έκανε δυναμική επιστροφή φέτος και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές, διαφορετικές και συχνά απρόσμενες περιστάσεις: από την παρακολούθηση αγώνα και εκκλησιαστικής λειτουργίας μέχρι και την παρακολούθηση κηδείας. Η δημοφιλία του κόνσεπτ αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς η πρώτη συναυλία drive in που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον δήμο Γλυφάδας συγκέντρωσε δεκάδες θεατές που καταχειροκρότησαν την Νατάσα Θεοδωρίδου μέσα από τα αυτοκίνητά τους.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι δήμοι ήδη επεξεργάζονται σχέδια δημιουργίας drive in κινηματογράφων προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό τηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες που έχουν τεθεί εξαιτίας της νέας κατάστασης με την πανδημία.

Η Parenthesis με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετρά ήδη μια δεκαετή πορεία στον χώρο του πολιτισμού και της επικοινωνίας πραγματοποιώντας φεστιβάλ όπως: IN EDIT Greece, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ, το Πικ Νικ Urban Festival (ένα αστικό ΠΙΚ ΝΙΚ στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης), το Offside Festival (ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με ιστορίες του ποδοσφαίρου), το Yedi Kule Project (ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στα κάστρα της Θεσσαλονίκης) και πολλά ακόμα γεγονότα στον χώρο του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.