Skip to main content

Δρούτσας:«Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014»

Τα πρακτικά ζητήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο δείπνο εργασίας επτά υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη Μαδρίτη
Τα πρακτικά ζητήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο δείπνο εργασίας επτά υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη Μαδρίτη, προσκεκλημένοι του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2010, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει και να συντονίσει τη λειτουργία της, καθώς αυτή συμπίπτει με την πρώτη εφαρμογή της νέας συνθήκης. Η συνάφεια των αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, που ήδη ισχύουν, σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες των δύο νέων αξιωματούχων επηρεάζει την “καθημερινότητα” της ΕΕ και αυτό είναι ένα θέμα που προσπαθούν εκ προοιμίου να απαντήσουν οι Ισπανοί, εξήγησε σχετικά ο κ. Δρούτσας.

Στο δείπνο έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και του Βελγίου και συζητήθηκαν θέματα στα οποία οι ελληνικές απόψεις ταυτίζονται με τις ισπανικές - όπως της παράνομης μετανάστευσης και της διεύρυνσης. Επ΄ αυτού, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για μια στρατηγική σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με ορόσημο το 2014. Η πρόταση αυτή εξάλλου συνδυάζεται με την ισπανική πρωτοβουλία για τη σύγκληση μιας συνάντησης υψηλών αξιωματούχων, με την ευκαιρία των 10 χρόνων από μιαν ανάλογη συνάντηση που είχε λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις θέσεις της Αθήνας για την ενταξιακή προοπτική της πΓΔΜ με πρωθύστερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, καθώς και για τις ελληνικές θέσεις ως προς την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Δρούτσας, αναφορικά με την Κύπρο οι ομόλογοί του έδειξαν να συμμερίζονται τη θέση πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνδυάζεται με τον πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο - τόσο ως εγγύηση εύρυθμης λειτουργίας όσο και ως μέτρο διευκόλυνσης μιας σωστής λύσης.

Τέλος, η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης της, σύμφωνα με το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπεται μια σύνοδος αφιερωμένη στη Μεσογειακή Ένωση - ένα σχήμα που ξεκίνησε από τη “διαδικασία της Βαρκελώνης” και στο οποίο συμμετέχει δραστήρια η Ελλάδα.