Skip to main content

Δρούτσας: Εργατικά μυρμήγκια οι Έλληνες

Ασπίδα κατά της «προσβλητικής κριτικής» που κατά καιρούς ασκείται στην Ελλάδα από ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ προέταξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην Die Welt, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους Έλληνες «
Ασπίδα κατά της «προσβλητικής κριτικής» που κατά καιρούς ασκείται στην Ελλάδα από ορισμένα ΜΜΕ της Γερμανίας προέταξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε εκτενή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους Έλληνες «εργατικά μυρμήγκια».

Απαντώντας στα ερωτήματα για την υστέρηση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ πολύ βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές από το ασφαλιστικό και τον τομέα της υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η διοικητική μηχανή έγινε μικρότερη, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν και οι κίνδυνοι διαφθοράς περιορίστηκαν», σημειώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι ψηλά στην ατζέντα μας» και προσθέτει ότι στο άμεσο μέλλον θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ποινική δίωξη διεφθαρμένων πολιτικών.

Για το θέμα της τρομοκρατίας και τα παγιδευμένα πακέτα - ένα εξ αυτών έφτασε και στην καγκελαρία στο Βερολίνο με αποδέκτη την καγκελάριο Μέρκελ - ο υπουργός Εξωτερικών αντικρούει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με εκείνο της Γερμανίας με τη RAF στη δεκαετία του 1970. Ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει «καμία διεθνής συνάφεια» και «καμία διασύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία». Διενεργείται έρευνα και ενημερώθηκαν έγκαιρα όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, προσθέτει.

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι από τους συνομιλητές του «ακούει λόγια επαίνου και αναγνώρισης». «Για αυτό και είναι οδυνηρό για τους Έλληνες, την περίοδο που κάνουν μεγάλες θυσίες, να δέχονται προσβλητική κριτική», προσθέτει.

Δηλώνει ανακουφισμένος για το «θετικό αποτέλεσμα» των αυτοδιοικητικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς το δήλωση υποστήριξης των ψηφοφόρων στη γραμμή της κυβέρνησης. Προσθέτει, δε, ότι η αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε ιδιαίτερα «επιθετικά και λαϊκιστικά», κάτι το οποίο «θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά σε μια τέτοια συγκυρία».

Τέλος, απορρίπτει ως παντελώς λανθασμένη την κριτική περί εκβιασμού εκ μέρους του πρωθυπουργού με το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, και μιλά για πράξη ευθύνης, καθώς «δεν πρόκειται για τη διατήρηση της καρέκλας, αλλά για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων».