Skip to main content

Δρούτσας: «Κρίσιμο ορόσημο ο Δεκέμβριος για την αξιολόγηση της Τουρκίας»

Συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
Η λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να έχει ως βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και τις συνθήκες και αρχές της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει «να συζητήσουν ελεύθεροι το κοινό τους μέλλον χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας, που κρίνονται όχι μόνον αντιπαραγωγικές, αλλά και απορριπτέες».

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε «κρίσιμο ορόσημο» το Δεκέμβριο, όταν η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την ΕΕ αντικειμενικά και αυστηρά χωρίς εκπτώσεις, όπως είπε, για τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Το μήνυμα είναι αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση με γνώμονα το εθνικό και κοινοτικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο ορόσημο. Το Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την ΕΕ βάσει των πεπραγμένων της αυστηρά, χωρίς εκπτώσεις, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στην ΕΕ και τα άλλα μέλη», τόνισε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν στις σχέσεις καλής γειτονίας, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και βεβαίως την ομαλοποίηση των σχέσεών της με Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριακού, μετά τη συνάντηση με τον κ. Δρούτσα, αναφέρθηκε στην «πολύ στενή συνεργασία» με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και στο Κυπριακό και στα διαδικαστικά.

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η επιδιαιτησία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το 2004 οδήγησαν σε αποτυχία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.

«Σημασία έχει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», ανέφερε και τάχθηκε εναντίον των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να σταθεί δυνατόν «να εξασφαλιστεί και η έγκριση του κυπριακού λαού αργότερα».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία που, όπως σημείωσε, «έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και γι΄ αυτό χρειάζονται έμπρακτες χειρονομίες από την πλευρά της, όχι μόνο προθέσεις».

«Θέλουμε έμπρακτη συμμόρφωση από την Τουρκία, αυτό συζητούμε με τους εταίρους, διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις»,τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος «στηρίζει τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Θέλει μια ευρωπαϊκή Τουρκία που θα σκέφτεται με ευρωπαϊκό τρόπο, όχι μόνο φιλοξενούμενη στην ΕΕ. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα», τόνισε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας είναι παράλληλες διαδικασίες. Πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι μία αυστηρή αξιολόγηση της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες.

«Αν θέλει η Τουρκία να διευκολύνει τον εαυτό της για το ενταξιακό, θα πρέπει να συμβάλλει θετικά για τη λύση του Κυπριακού, δεν έχει όμως δώσει δείγματα γραφής ότι έχει εποικοδομητική στάση. Οι συνομιλίες γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και ο διεθνής οργανισμός παρέχει τις διευκολύνσεις, αλλά δεν κάνει μεσολάβηση. Η Τουρκία είναι που πρέπει να συμβάλει θετικά», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες από τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Δεν μιλάμε αυτή την ώρα για ΄πάγωμα΄ των κεφαλαίων που αφορούν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά θα επιλέξουμε την πιο κατάλληλη λύση. Μελετούμε εναλλακτικά σενάρια και θα επιλέξουμε το πιο κατάλληλο, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί όπως άλλες υποψήφιες χώρες. Θα υπάρξουν συνέπειες».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ