Skip to main content

Δρούτσας: Υπό προϋποθέσεις η ένταξη πΓΔΜ - Τουρκίας στην Ε.Ε

Στις προτεραιότητες της Εξωτερικής Πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου αναφέρεται σε μακρά συνέντευξή του, στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτ
Στις προτεραιότητες της Εξωτερικής Πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται σε μακρά συνέντευξή του, στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παράνομη μετανάστευση.

Όπως τονίζει στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Δρούτσας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μεγάλο στόχο να είναι η Ελλάδα και πάλι παρούσα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, με το κέντρο βάρους να βρίσκεται σαφώς στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει ένα είδος κινητήριας δύναμης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Η ημερομηνία αυτή, 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι, όπως σημείωσε, συμβολική, καθώς στο 1914 βρίσκονται οι ρίζες όλων των προβλημάτων και διενέξεων που υπάρχουν στη Νοτιανατολική Ευρώπη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης που γνωρίζουμε, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το τμήμα της Ευρώπης και να φροντίσει για ειρήνη και σταθερότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά Αθήνας και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως είναι ειλικρινής επιθυμία της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά και της πΓΔΜ και για το στόχο αυτό η ίδια θα εργαστεί πάρα πολύ σκληρά.

Συγχρόνως όμως ο κ. Δρούτσας τονίζει με κάθε σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, προτού διευκρινιστεί το ζήτημα της ονομασίας αυτής της χώρας, όπου η Ελλάδα υποστηρίζει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει απέναντι σε όλους. Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, δεν αποτελεί μυστικό ότι η τελευταία πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, την οποία θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα, προβλέπει το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας».

Στην ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντά πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ανοικτή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, υποστηρίζοντας και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτού του δρόμου μπορούν να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα στην Τουρκία για μια μετάβαση σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος.

Ένα κράτος, όπως σημειώνει ο κ. Δρούτσας, στο οποίο θα είναι παγιωμένοι οι δημοκρατικοί θεσμοί, στο οποίο θα γίνονται σεβαστά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, στο οποίο ο ρόλος των στρατιωτικών θα είναι διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα, ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει για σχέσεις καλής γειτονίας, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και που θα είναι έτοιμο για μια λύση του Κυπριακού, και αυτά είναι θέματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Και κατ’ αρχήν θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή, στο ποιά κοινά συμφέροντα υπάρχουν ώστε να οικοδομηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη.

Ευρεία αναφορά κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της σχετικής ερώτησης για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο, όπως παρατηρεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία χώρα μόνη της, προπάντων μία χώρα όπως η Ελλάδα με ανοικτά σύνορα και τα πολλά νησιά στο Αιγαίο.

Ο κ. Δρούτσας διευκρινίζει πως η Ελλάδα, στην οποία οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται σε πάνω από 150.000, δεν είναι χώρα προορισμού αλλά διέλευσης για τους ανθρώπους από εκείνες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται σήμερα κάτω από ιδιαίτερα μεγάλη πίεση, Αφγανιστάν, Πακιστάν και νωρίτερα Ιράκ.

Προσθέτει στη συνέχεια πως η Ελλάδα απευθύνει έκκληση στους εταίρους στην ΕΕ για αλληλεγγύη και βοήθεια, καθώς το πρόβλημα αφορά και άλλες κοινοτικές χώρες, και πρέπει να το πει τελείως ανοικτά, όπως σημειώνει, πως δηλαδή η κατανόηση και η υποστήριξη της Ε.Ε στο θέμα αυτό θα μπορούσαν πραγματικά να είναι μεγαλύτερες.

Συμπερασματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μια αντίστοιχη διμερή συμφωνία επανεισδοχής, η Τουρκία δυστυχώς δεν την έχει εφαρμόσει έως τώρα, όπως είναι υποχρεωμένη, και η έκκληση που απευθύνεται προς την Τουρκία είναι αυτή να ελέγχει αποτελεσματικότερα τα σύνορα και τις ακτές της και να αντιμετωπίσει με συνέπεια το δίκτυο των παράνομων διακινητών μεταναστών.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση ως προς το σκεπτικισμό πολλών χωρών απέναντι στο Καζακστάν, το οποίο πρόκειται να διαδεχθεί το 2010 την Ελλάδα στην προεδρία στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ο κ. Δρούτσας επισημαίνει πως στο Καζακστάν δίνεται η ευκαιρία να δείξει στη διάρκεια της προεδρίας πως δεν υπάρχει για κανέναν λόγος σκεπτικισμού απέναντί του.