Skip to main content

ΔΣΟ-Ινστιτούτο Βενετιάς: Συνεργασία για την προστασία της βυζαντινής κληρονομιάς

Εξετάστηκε η συνεργασία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Ινστιτούτο Βενετίας για την προστασία της βυζαντινής κληρονομιάς

Οι δυνατότητες συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, διερευνήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν, ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλειο Κουκουσά.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ και βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ινστιτούτου για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τέμενος και πρότεινε την παρουσίαση, στη Βενετία, έκθεσης με φωτογραφίες για τους ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποίησε η ΔΣΟ, όπως επίσης και την παρουσίαση του τόμου, που θα εκδοθεί και στην ιταλική γλώσσα, για τις 37 εμβληματικές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην του Θεού Σοφία.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου στις ανά τον κόσμο Αγίες Σοφίες. Ο κ. Κουκουσάς ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Χαρακόπουλο αλλά και τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη για τις προτεραιότητες και τις δράσεις του Ινστιτούτου που στεγάζεται στο Μέγαρο της Φλαγγινείου Σχολής.

Ο γγ της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που στο Ινστιτούτο της Βενετίας βρίσκουμε έναν εταίρο σε κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία του πλούτου της βυζαντινής μας κληρονομιάς που διαμόρφωσε καθοριστικά την ταυτότητα του ελληνισμού».

Η ηγεσία της ΔΣΟ εκκλησιάστηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, που κατασκευάστηκε με τις συνεισφορές των Ορθόδοξων Ελλήνων της Βενετίας και των διερχόμενων από την πόλη Ελλήνων ναυτικών και συνιστά τον παλαιότερο ορθόδοξο ναό της διασποράς, ενώ ο κ. Χαρακόπουλος προσέφερε στον μητροπολίτη Ιταλίας, Πολύκαρπο, αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό, με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου.

Πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισκέφθηκε το μουσείο του Ινστιτούτου, όπου εκτίθενται εικόνες -μεταξύ των οποίων και της παλαιολόγειας εποχής- αντικείμενα και σκεύη λατρείας, καθώς και η «Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ένα βυζαντινό χειρόγραφο με μοναδικές μικρογραφίες.