Skip to main content

Δ.Θερμαϊκού: Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ο δήμος τιμά και φέτος την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με εκδηλώσεις στην Περαία, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Τις ψυχές που χάθηκαν τόσο τραγικά στη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και όλες εκείνες που υπέστησαν δεινά απερίγραπτα, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατήθηκαν, που βίωσαν τη βαρβαρότητα και που βιαίως διώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, μετατρεπόμενοι σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς, τιμά και φέτος ο δήμος Θερμαϊκού, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στην Περαία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια υπενθύμιση ενός από τα πιο θλιβερά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας του Ελληνισμού. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών για τις ανθρώπινες απώλειες της Μικρασιατικής καταστροφής αγγίζουν μέχρι και τις 1.200.000 ψυχές, με τον αριθμό αυτό να εξακολουθεί να στοιχειώνει συνειδήσεις και να προκαλεί πόνο βαθύ στις καρδιές όλων των Ελλήνων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επ’ αφορμή της Ημέρας μνήμης ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε : «Το αίσθημα ευθύνης που φέρουμε είναι βαρύ. Και είναι αυτό που μας υποχρεώνει να παραδώσουμε τις ιστορικές μνήμες στις επόμενες γενιές ζωντανές και αναλλοίωτες και μας ωθεί στον εορτασμό της ιστορικής αυτής Ημέρας μνήμης. Γιατί είναι χρέος μας να σφραγίσουμε την παραμικρή χαραμάδα, αποτρέποντας στη λήθη να εισέλθει, να φωλιάσει και να δημιουργήσει συνθήκες γόνιμες για την επανάληψη αντίστοιχων θηριωδιών. Παράλληλα όμως, με την εκδήλωση τούτη, ο Δήμος μας – ένας δήμος κατεξοχήν προσφυγικός – τιμάει όλους τους Έλληνες της Μ. Ασίας, που με τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τον πολιτισμό τους, έδωσαν στον τόπο τούτο τη σημερινή του μορφή».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Ώρα 10.00 π.μ.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και  Παύλου στην Περαία

Χαιρετισμός δημάρχου, κ. Γιάννη Μαυρομάτη

Ώρα 10.45 π.μ.

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιστορικής μνήμης του Δήμου Θερμαϊκού από το Δήμαρχο Θερμαϊκού, Φορείς και Συλλόγους του Δήμου

Ομιλία του κ. Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, Επίκουρου Καθηγητή Α.Π.Θ.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής

Εθνικός ύμνος