Skip to main content

Δυναμικές εξαγορές σε Β.Ελλάδα και Βαλκάνια προγραμματίζει ο Λαυρεντιάδης

Νέα deals έχει σε εξέλιξη το fund Lamda Partners
Σε νέες δυναμικές εξαγορές σε Βόρεια Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη στο χώρο των χημικών και υψηλής τεχνολογίας θα προβεί το επενδυτικό fund Lamda Partners  μετά την πρόσφατη εξαγορά της Βιομηχανίας Φωσφωρικών Λιπασμάτων, έναντι 85 εκατ. ευρώ, όπως δηλώνει ο επικεφαλής του fund, επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr.

Ο κ. Λαυρεντιάδης ως διαχειριστής ενός από τα πιο  εύρωστα fund στην Ευρώπη, που η έδρα του βρίσκεται στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την επενδυτική  δραστηριότητά του με  εξαγορές εταιριών που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης, όποια και αν είναι η σημερινή χρηματοοικονομική τους εικόνα.

Παραδέχεται ότι η έρευνα αγοράς για  εξαγορά επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, στο χώρο των πετροχημικών, υψηλής τεχνολογίας, media και άλλων κλάδων ξεκίνησε ήδη και εκφράζει την ικανοποίησή του, που το «εναρκτήριο λάκτισμα» του fund έγινε από τη ΒΦΛ. Διαβεβαιώνει ότι οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στη ΒΦΛ είναι απόλυτα διασφαλισμένες, ενώ κάνει τα πιο ευμενή σχόλια για το δυναμικό των εργαζομένων της Βορείου Ελλάδος.

Νεες εξαγορές προγραμματίζει μέχρι τέλος του χρόνου

Προβλέπει ότι  μέχρι τέλος του χρόνου η επενδυτική εταιρία Lamda Partners  θα «ξαναχτυπήσει» επενδυτικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο δυναμικά εξελισσόμενος  επιχειρηματίας κ. Λαυρεντιάδης  έχει παρουσία ήδη άμεσα ή έμμεσα στους τομείς  των χημικών σκευασμάτων , φαρμάκων, όπως η Alapis, τροφίμων, μεταφορών, ποδοσφαίρου και media( Espresso, Ισοτιμία, Σφήνα, Αthens News, Flasη).

Για το business plan που προγραμματίζει να εφαρμόσει στη ΒΦΛ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, ωστόσο τονίζει ότι στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, η περαιτέρω ανάπτυξη της και ο εκσυγχρονισμός της, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική  και να έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή αγορά.  Πέρα από τις μελλοντικές επενδύσεις που θα γίνουν στη Νέα Καρβάλη, ο κ. Λαυρεντιάδης ανέλαβε και την  «προίκα» της ΒΦΛ, καθώς τα δάνεια και οι συσσωρευμένες ζημίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΒΦΛ, δεδομένου ότι η εταιρία μετέχει με 15% στην κοινοπραξία που ελέγχεται κατά 51% από την ιταλική Edison και με μικρότερο ποσοστό μετέχει η HE & D της Ελληνικής Τεχνοδομικής, καθώς κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΒΦΛ εντάσσει και το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ μέσω θυγατρικής της εταιρίας έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Νέες επενδύσεις σε ΒΦΛ

Oμολογεί ότι το ενδιαφέρον του για τη ΒΦΛ, είχε εκδηλωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τελικά το deal αυτό το έφερε εις πέρας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εξαγοράς του 100% της ΒΦΛ. Συγκεκριμένα αγόρασε το 15,8% από την Εθνική, το 33,2% από την Εμπορική, το 33,1% από τη ΔΕΠΑ, το 7,8% από την Alpha Bank.

Ο ίδιος εισήλθε στον επιχειρηματικό στίβο λίγο αιφνιδιαστικά, αν και το επιχειρείν κυριαρχούσε από την παιδική του ηλικία στον επαγγελματικό του προσανατολισμό.
Λόγω απώλειας του πατέρα του Βασίλη Λαυρεντιάδη, κλήθηκε να αναλάβει την μικρή τότε επιχείρηση διανομής χημικών προιόντων Νεοχημική, με έδρα το Αιγάλεω, στην οποία κατείχε το 50%. Βέβαια γιγάντωσε τη Νεοχημική την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο, όπως και την Alapis, στην οποία διατηρεί συμμετοχή, ενώ από το «ναό» του χρήματος δεν αποκλείει να προωθήσει και άλλα επιχειρηματικά «τέκνα» του.

Δεν αποσαφηνίζει τα επόμενα  επιχειρηματικά του βήματα, αλλά σίγουρα έχει πολλούς επενδυτικούς «άσσους», οι οποίοι φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, τη διασφάλιση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια περίοδο δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας παγκόσμια.  Ο κ. Λαυρεντιάδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι επενδυτικές του κινήσεις έχουν πάντα κοινό στόχο την ανάπτυξη.