Skip to main content

Δυναμική προέλαση του ελληνικού επιχειρείν στην Τουρκία

Συνεχίστηκε το 2009 η προέλαση των ελληνικών επιχειρήσεων με νέες επενδύσεις και εξαγορές στην αγορά της Τουρκίας παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προέλαση των ελληνικών επιχειρήσεων με νέες επενδύσεις και εξαγορές στην αγορά της Τουρκίας παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Οικονομικών της Τουρκίας (Undersecretariat of Treasury), τον Ιούνιο του 2009 δραστηριοποιούνταν στην Τουρκία 362 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έναντι 328 το Σεπτέμβριο του 2008, αύξηση της τάξης του 10%. Από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, οι 239 (66%) βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και ακολουθούν η Σμύρνη με 39 εταιρείες και η Προύσα με 27.

Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Κωνσταντινούπολη, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκ των οποίων πολλές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ξεπερνούν τις 35, με συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ. Τελευταία μεγάλη κίνηση από ελληνική επιχείρηση ήταν στο τέλος του 2009 η εξαγορά από την Alapis του 50% της φαρμακευτικής εταιρίας Genesis Ilac στην Κωνσταντινούπολη έναντι 1,7 εκατ. ευρώ.

Το διάστημα 2002-2008 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις της Ελλάδας στην Τουρκία ανήλθαν σε 6 δισ. δολάρια ΗΠΑ και η χώρα μας κατείχε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ για το εν λόγω διάστημα, μετά την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη ελληνική εισροή κεφαλαίων στη γείτονα χώρα είναι φυσικά η  επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία μέσω της εξαγοράς της Finansbank που ολοκληρώθηκε το 2007, έναντι συνολικού τιμήματος 3,854 δισ. ευρώ. Αξιοσέβαστες είναι και οι επενδύσεις της Eurobank EFG, η οποία το 2007 προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από 30% στο 70% στην τουρκική τράπεζα Tekfenbank, έναντι 142 εκατ. ευρώ, καθώς και η επένδυση της Ίντραλοτ στην τουρκική, Intelteck αξίας 69 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότερες ελληνικές επενδύσεις αφορούν στους τομείς τραπεζών, μεταλλείων - λατομείων, πληροφορικής, αγροτικών προϊόντων, γεωργικών εφαρμογών, ειδών συσκευασίας,  πλαστικών, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού, κατασκευών, εμπορικών αντιπροσωπειών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η οικονομική κρίση, πάντως, έγινε ορατή στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αν και θετική εξέλιξη για τη χώρα μας αποτελεί η σημαντική μείωση της τάξης του 58,5% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είναι σταθερά αρνητικό για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 διαμορφώθηκε στα 511 εκατ. δολάρια, έναντι 1,23 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 ανήλθαν σε 994 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή κάμψη 9,1%, ενώ την ίδια περίοδο του 2008 οι εισαγωγές από την Τουρκία διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 35,3%.

Βέβαια, αρνητικό γεγονός αποτελεί η σύνθεση των εμπορικών συναλλαγών, η οποία δεν είναι ισοσκελισμένη. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αναφέρονται σε έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων (κυρίως πετρελαιοειδή, βαμβάκι και πλαστικά), ενώ οι τουρκικές εξαγωγές αφορούν περισσότερες κατηγορίες (μέταλλα, οχήματα, καύσιμα, μηχανές, πλαστικό).

Σε τροχιά ανάκαμψης η Τουρκία το 2010

Παρά τη μείωση της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στην Τουρκία το 2009, που είχε ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ της γειτονικής χώρας κατά 5,5%, το τραπεζικό σύστημα κατά βάση παρέμεινε ανέπαφο. Παράλληλα, αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας κατά το 2010 με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 3%.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας για τις ελληνικές επενδύσεις περιλαμβάνονται:

-Η γειτνίαση της Ελλάδος που επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος.
-Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και χαμηλό κόστος παραγωγής.
-Το εργατικό και στελεχιακό δυναμικό νεαρής ηλικίας με ικανοποιητική κατάρτιση.
-Το χαμηλό εργατικό κόστος.
-Η ευνοϊκή φορολογία.
-Η προστασία των ξένων επενδύσεων και η ίση μεταχείριση με τις εγχώριες επιχειρήσεις.
-Η προώθηση της βελτίωσης  θεσμών και λειτουργίας του κράτους.
-Οι διμερείς συμφωνίες επενδύσεων και αποφυγής διπλής φορολογίας.
-Η ευχέρεια επανεξαγωγής κερδών.
-Η παρουσία ελληνικών τραπεζών.
-Οι οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες και ζώνες ελευθέρου εμπορίου.

Στον αντίποδα, στα  μειονεκτήματα χώρας περιλαμβάνονται:

-Μακροχρόνιες διαδικασίες δικαστικής επίλυσης διαφορών, λόγω δυσλειτουργιών του δικαστικού συστήματος.
-Δυσκολίες στις οδικές προσβάσεις λόγω μη καλής υποδομής του σχετικού δικτύου και παλαιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου.
-Προβλήματα παροχής ή διακοπών στην παροχή ενέργειας.
-Ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού εξαιτίας ανομοιογένειας σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και συγκέντρωσης του στελεχιακού δυναμικού με κατάρτιση, ως επί το πλείστον στα μεγάλα οικονομικά – αστικά κέντρα.
-Ιδιαίτερη φροντίδα για την εξεύρεση φερέγγυων οικονομικών συνεργατών.
-Αντιμετώπιση ελληνικών επενδύσεων με καχυποψία, αναφορικά με τα οφέλη εξ αυτών, για την τοπική οικονομία.