Skip to main content

Δυο εκθέσεις στο μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Δύο εκθέσεις παρουσιάζει στο χώρο του (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι εκθέσεις εντάσσονται στον εκθεσιακό κύκλο του

Δύο εκθέσεις παρουσιάζει στο χώρο του (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι εκθέσεις εντάσσονται στον εκθεσιακό κύκλο του ΜΦΘ «Φωτογραφία και Κινηματογράφος».
 

Σονέτα δρόμου


Στα «Σονέτα δρόμου», παραγωγή και συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του ΜΦΘ, ο Νύσος Βασιλόπουλος αποτυπώνει σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες δρόμου, εικόνες, οι οποίες παραπέμπουν στην «αποφασιστική στιγμή», αλλά διαμορφώνουν ένα δικό του προσωπικό ημερολόγιο αναζήτησης.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο δημιουργός ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου ως φωτογράφος δρόμου αναζητά να αποτυπώσει σε ασπρόμαυρο φιλμ τη μελαγχολία, τη μοναξιά, την εσωστρέφεια και την κρυμμένη αγωνία-ελπίδα του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα τελευταία έξι χρόνια ο Νύσος Βασιλόπουλος ζει και φωτογραφίζει την πόλη και τους ανθρώπους του Βερολίνου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 57 έργα, που αποτυπώνουν, με θεατρικό τρόπο, ιστορίες που κρύβονται στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

 

Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα


Η έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» του Παύλου Κοζαλίδη, που επιμελείται η Γεωργία Ιμσιρίδου και είναι μία παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, αποτελείται από 60 ασπρόμαυρες εικόνες, που θέμα τους έχουν τη ζωή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σε αυτές, ο φωτογράφος αποκαλύπτει τις άγνωστες κοινότητες, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τις οικογενειακές του ρίζες.

Ο ίδιος άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έχοντας στο νου του τις διηγήσεις των μελών της οικογένειάς του για την πατρίδα που έχασαν, όταν έφτασαν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Μετά από πολλά ταξίδια, αποτύπωσε στις εικόνες του στιγμιότυπα και σκηνές από ό,τι έχει απομείνει από τη ζωή των Ελλήνων, που κατοικούν ακόμη στις παρευξείνιες περιοχές.

Πληροφορίες

Εγκαίνια εκθέσεων: Σάββατο 13 Μαρτίου, 12.00
Διάρκεια: έως 18 Απριλίου 10

 

 

Business Story
Off