Skip to main content

Δύο ισοπαλίες στην πρεμιέρα

Με δύο ισοπαλίες άνοιξε η αυλαία του Μουντιάλ. Λευκη ισοπαλία ανάμεσα σε Γαλλία και Ουρουγουάη. Στο 1-1 έμειναν Ν. Αφρική και Μεξικό.
Χωρίς νικητή και γκολ έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ουρουγουάη και τη Γαλλία στο Κέιπ Τάουν για τον 1ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τρικολόρ, με τον Τζιμπρίλ Σισέ να μην αγωνίζεται, είχαν τη σχετική υπεροχή, αλλά η Σελέστε αντιστάθηκε, απείλησε, κυρίως με τον Ντιέγκο Φορλάν και, αγωνιζόμενη κιόλας το τελευταίο 10λεπτο με 10 παίκτες, κράτησε το μηδέν, επιφέροντας πλήρη ισορροπία στον όμιλο, μετά και το 1-1 της Νοτίου Αφρικής με το Μεξικό στην πρεμιέρα.
Ο Ραϊμόν Ντομενέκ προτίμησε να ξεκινήσει τον Αμπού Ντιαμπί, αντί του Φλοράν Μαλουντά, ενώ, όπως αναμενόταν, ο Νικολά Ανελκά προτιμήθηκε έναντι του Τιερί Ανρί που μαζί με τον Τζιμπρίλ Σισέ έμεινε στον πάγκο. Στον αντίποδα, στη βασική ενδεκάδα βρέθηκε ο Νάτσο Γκονζάλεζ του Λεβαδειακού, ενώ στον πάγκο έμεινε ο πρώην παίκτης του Αρη, Σεμπαστιάν Αμπρέου.
Το ματς ήταν ισορροπημένο, με τους τρικολόρ να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά μοιραίο τον Σίντνεϊ Γκοβού που στο 7ο λεπτό έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ έπειτα από ωραίο συνδυασμό με τον Φρανκ Ριμπερί. Ανελκά και Γκουρκούφ απείλησαν με τη σειρά τους, αφήνοντας τον Ντομενέκ να χτυπιέται στον πάγκο, την ώρα που η Ουρουγουάη προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τις αντεπιθέσεις, με πρωτοστάτη τον Ντιέγκο Φορλάν.
Ο ρυθμός του αγώνα παρέμεινε ο ίδιος και στην επανάληψη, με τις δύο ομάδες να μοιάζουν φοβισμένες να ανοιχτούν πολύ. Αν και οι Πετεινοί είχαν τη σχετική υπεροχή, ήταν η ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρεθ αυτή που είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να κάνει το 1-0, με τον Φορλάν να βλέπει το σουτ του στο 73ο λεπτό να περνά μόλις άουτ.
Ανρί και Μαλουντά πέρασαν στη θέση των Ανελκά και Γκουρκούφ, ενώ ο Ταμπάρεθ έριξε στη μάχη και τον πρώην δικό μας Αμπρέου στη θέση του Σουάρεζ, χωρίς, όμως, οι αλλαγές να ανατρέψουν το σκηνικό.
Το έργο της Ουρουγουάης έγινε πιο δύσκολο με την αποβολή του Λοντέιρο στο 82ο λεπτό για σκληρό μαρκάρισμα στον Σανιά, καθώς η Σελέστε αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Γαλλία, όμως, παρά την αριθμητική της υπεροχή που της έδωσε έξτρα ώθηση τα τελευταία λεπτά, συνέχισε την παράδοση που τη θέλει να μην σκοράρει στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση  - ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Ζαν-Πιέρ Παπέν στο 1-0 επί του Καναδά το 1986 - και το 0-0 διατηρήθηκε μέχρι τέλους, διατηρώντας την πλήρη ισορροπία στον 1ο όμιλο.

Ν. Αφρική-Μεξικό 1-1

Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν η Νότιος Αφρική και το Μεξικό στο πρώτο παιχνίδι του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 για την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου της διοργάνωσης, σε μία χορταστική αναμέτρηση, με το αποτέλεσμα αυτό να αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.
Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, πήρε το μικρόφωνο και απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, κήρυξε την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Εντύπωση προκάλεσε ο ομαδικός πανηγυρισμός των Μπαφάνα-Μπαφάνα, μετά το γκολ του Τσαμπαλάλα. Οι βουβουζέλες, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν σταμάτησαν να ηχούν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Με μεγάλη όρεξη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο το Μεξικό, δείχνοντας ότι ήθελε να καθαρίσει το παιχνίδι από νωρίς, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που έμοιαζαν μουδιασμένοι στα πρώτα λεπτά. Η πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του Χαβιέρ Αγκίρε ήταν μόλις στο 2`, όταν ο Κούνε έδιωξε σε κόρνερ το πλασέ του Ντος Σάντος.
Το Μεξικό συνέχισε να πιέζει, αλλά ο γκολκίπερ των Νοτιοαφρικανών βρέθηκε σε καλή μέρα και σταμάτησε με επιτυχία κάθε αντίπαλη προσπάθεια. Σταδιακά, οι Μπαφάνα-Μπαφάνα ανέβασαν ταχύτητα και προσπάθησαν να βρουν ανοιχτούς διαδρόμους για την περιοχή του Πέρεζ, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο 38ο λεπτό ο Βέλα, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Ιρματόφ το ακύρωσε κρίνοντας πως ο άσος του Μεξικού ήταν σε θέση οφσάιντ. Τα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους βρήκαν τη διοργανώτρια να πιέζει τον Πέρεζ, αλλά τους έλειπε η τελική φάση και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον πίνακα του σκορ να δείχνει 0-0.
Οι Νοτιοφρικανοί διατήρησαν τον γρήγορο ρυθμό και μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου και κατάφεραν να ανοίξουν νωρίς το σκορ. Ήταν το 55ο λεπτό, όταν ο Πίενααρ έβγαλε για τον Τσαμπαλάλα και αυτός με ένα εκπληκτικό αριστερό κεραυνοβόλησε τον Πέρεζ, γράφοντας το 1-0.
Το συγκρότημα του Κάρλος Παρέιρα κυνήγησε και δεύτερο γκολ, με τον Μοντίσε να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες, στο 66` και στο 69`. Το Μεξικό, όμως, ήταν αυτό που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, όταν στο 79` ο Μάρκες εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Γκουαρντάντο από τα αριστερά και με δυνατό σουτ έκανε το 1-1.
Ο Μφέλα έχασε σπουδαία ευκαιρία να βάλει ξανά μπροστά στο σκορ τη Ν. Αφρική, στο 88` όταν το πλασέ του σταμάτησε στο δοκάρι και το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το σφύριγμα της λήξης.