Skip to main content

Δύο νέα τεστ για τον εντοπισμό του καρκίνου

Απλό, έγκαιρο και φθηνό εντοπισμό του καρκίνου υπόσχονται δύο νέα αιματολογικά τεστ, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές.
Απλό, έγκαιρο και φθηνό εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου υπόσχονται δύο νέα αιματολογικά τεστ, όπως ανακοίνωσαν  ερευνητές. Οι ασθενείς θα γλιτώνουν από επεμβατικές διαδικασίες καθώς και από δυσάρεστες εξετάσεις.

Τα αιματολογικά αυτά τεστ χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν συγκεκριμένα γενετικά σήματα της ασθένειας και μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να προβλέψει αν είναι πιθανό να επεκταθεί. Το ένα τεστ αναπτύχθηκε από τη βέλγικη εταιρία βιοτεχνολογίας OncoMethylome και το άλλο από επιστήμονες της Γερμανίας.

Ο Ερνστ Κάιπερς, ένας ειδικός στον καρκίνο του εντέρου στο Πανεπιστήμιο Έρασμος του Ρότερνταμ, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα νέα τεστ σηματοδοτούν μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στο πεδίο της ανάπτυξης πιο απλών εξετάσεων.

«Το δείγμα αίματος μπορεί να το πάρουν νοσηλεύτριες χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση», δήλωσε ο Γιουστ Λουβάγκι της Onkoethylome.

Η Ουλρίκε Στάιν, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της μαζί με τον Λουβάγκι στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο ECCO-ESMO στο Βερολίνο, δήλωσε πως το τεστ της είναι το πρώτο που μπορεί να εντοπίζει στο αίμα σήματα ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του S100A4, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον καρκίνο.

Το τεστ της Στάιν βρίσκει διάφορους τύπους καρκίνων, περιλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου και έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να εντοπίζει σε ποιούς ασθενείς ο καρκίνος τους είναι πιθανό να επεκταθεί.