Skip to main content

DW: Θα τα βρουν Φατάχ και Χαμάς;

Στο Κάιρο συνέρχονται υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των οργανώσεων Φατάχ-Χαμάς σε μια ακόμη προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δυο παλαιστινιακών οργανώσεων

Οι συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που ελέγχει τη Δυτική Όχθη και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ύστερα από τον αιματηρό εμφύλιο του 2007 διεξάγονται από σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κεκλεισμένων των θυρών. Και μολονότι δεν είναι φυσικά η πρώτη επιχείρηση ενδοπαλαιστινιακής προσέγγισης, αυτή τη φορά οι οιωνοί είναι απροσδόκητα καλοί.

Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια η παλαιστινιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμι αλ Χαμντάλα στην πόλη της Γάζας. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Χαμάς να παραδώσει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.
«Θα είμαι παρών τους επόμενους μήνες, μέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αλ Χαμντάλα, «όλοι θα είμαστε στη Γάζα, όλη η κυβέρνηση».

Αξιοσημείωτο είναι, ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο των παλαιστινίων υπουργών στη Γάζα, ζητώντας βέβαια προηγουμένως, για άλλη μια φορά, τη διάλυση του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς και την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις. Εντέλει όμως δεν εμπόδισε το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο.

Ιδανικό το νυν status quo;

Πώς αντιμετωπίζει όμως τη νέα αυτή προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δυο παλαιστινιακών οργανώσεων το ίδιο το Ισραήλ; Στηρίζει την ενδοπαλαιστινιακή προσέγγιση ή την υπονομεύει, καθοδηγούμενη από την εκτίμηση ότι το status quo των δυο αντιμαχόμενων οργανώσεων εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της; Ο Άλον Εβιάταρ, ένας εκ των συμβούλων ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση:

«Εάν παρακολουθήσει κανείς την πολιτική της νυν κυβέρνησης στο Ισραήλ, θα διαπιστώσει ότι η διαίρεση αυτή (…) συνιστά μια ιδανική κατάσταση. Δεν υπάρχει ένας ενιαίος συνομιλητής. Από πολιτική σκοπιά, ο διαχωρισμός αυτός εξυπηρετεί το ισραηλινό επιχείρημα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μόνον ένας μισός εταίρος, ο οποίος δεν εκπροσωπείται και στις δυο πλευρές. Εάν κυβερνήσει και στη Λωρίδα της Γάζας, τότε θα αναιρεθεί το επιχείρημα αυτό».

Είναι γεγονός ότι το χάος στις τάξεις των Παλαιστινίων έχει δώσει αέρα στα πανιά της ανεξέλεγκτης εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ.

Αυτή τη φορά όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Κυρίως η τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ασκεί πλέον ισχυρότατες πιέσεις όχι μόνον στη Χαμάς αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ. Υπό αυτή την έννοια οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου μεταξύ Φατάχ και Χαμάς αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα.

Reuters, DLF, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle