Skip to main content

e-ΕΦΚΑ: Αυξημένες κατά 30% οι νέες συντάξεις σε σχέση με το 2021 το Α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019.

Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση «ΑΤΛΑΣ» Ιουνίου.

Αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις).

Κατανομή ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων (εγκριτικών, απορριπτικών, χωρίς απόφαση) ανά μήνα.

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 89%

Στην έκθεση ΑΤΛΑΣ Ιουνίου αποτυπώνεται και η σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 89%. Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας προτεραιότητα στις παλαιότερες εκκρεμείς συντάξεις που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών. Για την εκτίμηση της οφειλόμενης δαπάνης έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος. Επίσης, από τον 6/2022 έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης ληξιπροθέσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ. Η διαφορά μεταξύ των δυο οφειλών ανέρχεται σε περίπου 22,5 εκατ. Ευρώ και είναι οφειλές που οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν.

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης μη ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

«Ο ΕΦΚΑ πέτυχε νέο ρεκόρ- αυτή τη φορά ρεκόρ εξαμήνου- στην έκδοση των συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Η αύξηση των ρυθμών έκδοσης νέων συντάξεων συνοδεύεται και από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους που σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δυο χρόνια άγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ. Η πρόοδος αυτή δεν έτυχε, πέτυχε! Και είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ αλλά και αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα και που πλέον αποδίδουν καρπούς. Κάθε μέρα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον βασικό μας στόχο για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε για τα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.