Skip to main content

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για επίδομα μητρότητας και σε έμμισθες δικηγόρους ασφαλισμένες

Διευκρινίσεις ως προς τη χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας για τις έμμισθες δικηγόρους δίνεται με εγκύκλιο του Τσακλόγλου.

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, δίνονται διευκρινίσεις ως προς τη χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας για τις έμμισθες δικηγόρους, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα των ασφαλισμένων γυναικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, παρέχονται διευκρινίσεις επί του άρθρου 83 του ν. 4826/2021, με το οποίο θεσπίστηκε ρητά η παροχή των επιδομάτων κύησης και λοχείας στις έμμισθες δικηγόρους κατά αναλογία των όσων ισχύουν για τις μισθωτές ασφαλισμένες, βάσει του άρθρου 32 του ν. 4387/2016. Σκοπός της εγκυκλίου είναι να παρασχεθούν διευκρινίσεις σε ερωτήματα του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος σε έμμισθες δικηγόρους ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ και οδηγίες για την αποτελεσματική ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού από τον φορέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν. δικαιούται επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) πριν τον τοκετό και οι 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά από αυτόν. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού. Οι 120 από τις 200 ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν διανυθεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος, αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει όχι μόνο για το μέλλον (από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά), αλλά και για τοκετούς που έλαβαν χώρα από 01/01/2017 και μετά. Ειδικά γι' αυτούς, η αίτηση χορήγησης του επιδόματος μπορεί να υποβληθεί από τις 07/09/2021 (ψήφιση του αρ. 83 του ν. 4826/2021) και έως 8 μήνες μετά (07/05/2022).