Skip to main content

Πρόεδρος ΕBRD: Οι στόχοι μας για το νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων στην Ελλάδα μιλά στη Voria.gr o πρόεδρος της Sir Suma Chakrabarti.

Στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια θα επικεντρωθεί το δεύτερο γραφείο που αποκτά στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD). Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποστηρίζει η EBRD είναι εγκατεστημένες εκτός Αθηνών και το ένα τρίτο των αιτήσεων που δέχεται προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Για τα επόμενα σχέδια της Τράπεζας αλλά και για το πως βλέπει την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μίλησε στη Voria.gr o πρόεδρος της EBRD, Sir Suma Chakrabarti.

Η EBRD απέκτησε γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο στόχος της EBRD για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή;
 
Αρχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα το 2015, στηρίζοντας τον ιδιωτικό τομέα και οικοδομώντας πολύ ισχυρές σχέσεις με αυτόν. Το νέο γραφείο της EBRD στη Θεσσαλονίκη είναι το δεύτερο γραφείο μας στη χώρα και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό και τον στόχο μας για περαιτέρω συνεργασία. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε καταφέρει να επεκταθούμε πέρα από την πρωτεύουσα. Η ομάδα μας στη Θεσσαλονίκη θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί πάνω από το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποστηρίζουμε επί του παρόντος είναι εγκατεστημένες εκτός Αθηνών και το ένα τρίτο των αιτήσεων που λαμβάνουμε προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμούμε να προσεγγίσουμε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν με συμβουλευτικές υπηρεσίες, ευκαιρίες δικτύωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων της EBRD για το 2018 και ποια είναι η εκτίμηση για την τρέχουσα χρονιά;
 
Η ετήσια χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα το 2018 ανήλθε στα 846 εκατ.ευρώ, καθιστώντας τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα λειτουργίας της ΕBRD για το έτος αυτό. Μεταξύ άλλων, πέρυσι υποστηρίξαμε δύο ΝPL deals, την ίδρυση του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τιτλοποιήσεις και καλυμμένα ομόλογα. Είμαστε βέβαιοι ότι φέτος θα είναι άλλη μία επιτυχημένη χρονιά για την ΕBRD στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη υποστηρίξει τον ελληνικό τομέα των ακινήτων, τον τουρισμό και το εμπόριο. Το νέο μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ένα από τα highlights αυτής της χρονιάς για εμάς.

Οι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα θα συνεχιστούν μέχρι το 2025. Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Τράπεζας και πού προτίθεται να επενδύσει;  
 
Πράγματι, πέρυσι οι μέτοχοί μας ενέκριναν το αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της δραστηριοποίησής μας στη χώρα έως το 2025. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία έγκρισης μιας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα, η οποία θα καθορίσει τις προτεραιότητές μας στη χώρα μέχρι τότε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ιδιωτικό τομέα, να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές τράπεζες και να επικεντρωνόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναζητούμε επίσης νέες ευκαιρίες στον τομέα της αγροβιομηχανίας, καθώς και των ακινήτων και του τουρισμού.

Ποια πιστεύετε πως εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται και εμποδίζουν τους Έλληνες και ξένους επενδυτές;
 
Θα έλεγα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα που εμποδίζουν τους επενδυτές, όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία, και τα οποία θα έπρεπε να λυθούν ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα να βελτιωθεί. Ένα ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία χώρα στην οποία θα είναι εύκολο να ασκηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, διορθώνοντας τις αδυναμίες της, κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι μπορεί να καταφέρει.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα αυξήθηκε πρόσφατα και εάν η χώρα επισπεύσει τις διαδικασίες που μειώνουν την γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα, είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία;  

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη οικονομία. Η χώρα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και, όπως ανέφερα προηγουμένως, να γίνει μία χώρα στην οποία θα είναι εύκολο να ασκηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τις επενδύσεις και την υποστήριξή μας στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στις απαιτήσεις της χώρας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της οικονομίας.