Skip to main content

ΕBRD: Η Ελλάδα επανήλθε στην ανάπτυξη- Οι προβλέψεις για 2017 και 2018

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ώθηση από ένα ακόμη έτος- ρεκόρ για τον τουρισμό, βλέπει για την Ελλάδα η EBRD

Ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017 και 2,2% το 2018 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με νέα έκθεσή της, διατηρώντας αμετάβλητες τις προηγούμενες προβλέψεις που έκανε τον Μάιο του 2017.

Όπως αναφέρει η ελληνική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εν μέσω προόδου στις μεταρρυθμίσεις και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν 0,6% σε ετήσια βάση, ενισχυμένη από τις καλές επιδόσεις του βιομηχανικού και εξαγωγικού τομέα, προσθέτει.

«Αναμένουμε να δούμε μία αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ώθηση από ένα ακόμη έτος- ρεκόρ για τον τουρισμό και συνεπώς διατηρούμε την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 2% στο σύνολο του 2017. Διατηρούμε, επίσης, την πρόβλεψή μας για το 2018 στο 2,2%», αναφέρει η έκθεση.

«Ωστόσο, παραμένουν καθοδικοί κίνδυνοι αναφορικά με την πρόβλεψη, καθώς η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, με τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων αρκετά χαμηλότερα από τις αποσβέσεις, κάτι που σημαίνει μία σταθερή επιδείνωση του κεφαλαιακού αποθέματος» υπογραμμίζεται.

Η EBRD αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των χωρών που χρηματοδοτεί (EBRD Region), με τον ρυθμό να εκτιμάται στο 3,3% φέτος και 3,0% το 2008, αυξημένο κατά 0,9 και 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαΐου 2017.

Για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η EBRD προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος και 3,3% το επόμενο έτος, αυξημένο κατά 0,5 και 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

πηγή ΑΜΠΕ