Skip to main content

EBRD: Στη Β. Ελλάδα το ένα τρίτο του προγράμματος Advice for Small Businesses

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καλύπτει από 70% έως και 88% του κόστους των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις

Τριάντα οκτώ βορειοελλαδικές επιχειρήσεις αναζήτησαν τη συμβουλευτική στήριξη της EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) μέσω του προγράμματος Advice for Small Businesses, το οποίο «τρέχει» την τελευταία διετία στη Βόρεια Ελλάδα από το γραφείο της στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου από το σύνολο των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του προγράμματος, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό κομμάτι του.

Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, μετά το πρώτο σοκ του επιχειρείν από τις νέες συνθήκες, η ζήτηση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Advice for Small Businesses αυξήθηκε αισθητά και δη στο πεδίο της ψηφιοποίησης, της εύρεσης διαδικτυακών λύσεων, αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών καναλιών πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων. Είναι δε ενδεικτικό ότι την τελευταία διετία το μερίδιο της Βόρειας Ελλάδας στο πρόγραμμα από το 29% ανήλθε στο 33%.

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης και το βορειοελλαδικό ενδιαφέρον

Το Advice for Small Businesses ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2018 και μέσω αυτού έχουν διατεθεί συνολικά 2,5 εκατ.ευρώ για τη συμβουλευτική στήριξη εταιρειών σε όλη τη χώρα. Το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν από την πρώτη στιγμή οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις οδήγησε στη δημιουργία γραφείου της EBRD στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2019, ώστε η τράπεζα να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται εγγύτερά τους. Δύο χρόνια μετά η επικεφαλής του προγράμματος στην Ελλάδα, Δήμητρα Παπανδρέου, μιλώντας στη Voria σημειώνει πως η απόφαση αυτή δικαίωσε την EBRD. Άλλωστε, όπως εξηγεί, η αρχή του προγράμματος είναι η τράπεζα να βρίσκεται στο πλάι των επιχειρήσεων, κάτι που εξυπηρετείται ακόμα καλύτερα με τη γεωγραφική εγγύτητα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες αυτή τη διετία ήταν από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών (30%), συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ ακολούθησε η βιομηχανία μετάλλων και πλαστικών, ο κλάδος του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, τα χημικά, φαρμακευτικά και καλλυντικά είδη, οι υπηρεσίες και η τεχνολογία. Μεταξύ των βορειοελλαδικών εταιρειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι Pelopac, Cream Team, AS Hellas και Metabio από τη Θεσσαλονίκη, η Άροσις από την Καστοριά, η Ένωση Κτηνοτρόφων Αμυνταίου, η Ένωση Φαρμακοποιών Ημαθίας, η Meat Company από την Ξάνθη, η Γουντσίδης από τη Δράμα και οι Tetraform και KON.BA από το Κιλκίς. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η EBRD με το πρόγραμμα στη δυτική Μακεδονία, θέλοντας να στηρίξει στη νέα μεταλιγνιτική εποχή επιχειρήσεις που αλλάζουν το παραγωγικό τους μοντέλο.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που αναζήτησαν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, στις εξαγωγές, στη στρατηγική, στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητάς τους, αλλά και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Μάλιστα, στόχος της EBRD είναι να ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια περαιτέρω οι τομείς της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και της εξωστρέφειας.

Τοπικοί σύμβουλοι και  διεθνείς εμπειρογνώμονες

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται με δύο τρόπους: μέσω ενός δικτύου τοπικών, πιστοποιημένων συμβούλων, που ξεπερνούν τους 90 στην Ελλάδα, αλλά και με περισσότερους από 2.000 διεθνείς κλαδικούς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Οι τοπικοί σύμβουλοι συνήθως αξιοποιούνται σε έργα μελετητικού χαρακτήρα μικρότερης διάρκειας, με την EBRD να καλύπτει το 70% του κόστους των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ οι διεθνείς εμπειρογνώμονες σε έργα μεγαλύτερης διάρκειας με προσέγγιση πιο σφαιρική, όπου η τράπεζα συμμετέχει χρηματοδοτικά με ποσοστό από 78% έως 88%. Στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής αξιοποιήσει τους τοπικούς συμβούλους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, που καλύπτονται χρηματοδοτικά κατά 100%, όπως σεμινάρια για θέματα εξαγωγών (233 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα έχουν επιμορφωθεί), αλλά και τεχνικές ημερίδες. Επίσης, το Advice for Small Businesses προσφέρει, μεταξύ άλλων, και δικτύωση επιχειρήσεων. Οι πηγές της χρηματοδότησης του προγράμματος είναι η ΕΕ, με βασικό κανάλι την ΕΤΕπ, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πόροι της EBRD. Δικαιούχοι μπορούν να είναι εταιρείες που έχουν μέχρι 250 εργαζομένους, τζίρο έως 50 εκατ.ευρώ ή ισολογισμό ως 43 εκατ.ευρώ, που λειτουργούν τουλάχιστον μία διετία, είναι ιδιωτικές, ανήκουν κατά πλειοψηφία σε Έλληνες ιδιοκτήτες και έχουν μια σχετικά υγιή χρηματοοικονομική κατάσταση. Επίσης, κατά την επιλογή η EBRD δίνει μεγάλη σημασία στο commitment τους για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Advice for Small Businesses, ένα δραστήριο οικοσύστημα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Είμαστε στη διάθεση των επιχειρήσεων της περιοχής μέσω του γραφείου της Θεσσαλονίκης και τις στηρίζουμε, αξιοποιώντας ακόμα και συνέργειες με τα αντίστοιχα γραφεία μας στα Βαλκάνια, προκειμένου να συμβάλλουμε στην εξωστρέφειά τους» λέει η κα Παπανδρέου, απευθύνοντας κάλεσμα στο βορειοελλαδικό επιχειρείν να αξιοποιήσει το πρόγραμμα.