Skip to main content

EBRD: Τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα

Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη απέκτησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - Χρηματοδοτεί επιχειρηματικές προσπάθειες κάθε μεγέθους.

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), για στήριξη στην επαναφορά της ελληνικής οικονομίας μετά από μια δεκαετία κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρός της Sir Suma Chakrabarti, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τα εγκαίνια του νέου γραφείου της ΕΒRD, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Chakrabarti - που έκανε μνεία στην πρωινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έγινε μια ιδιαίτερα επιικοδομητική συζήτηση - υπογράμμισε πως τώρα είναι το κατάλληλο timing για να δουν οι επενδυτές τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα, η οποία αν και ταλαιπωρήθηκε επί μακρόν από την ύφεση, η οικονομία της αρχίζει να επανακάμπτει.

Οι συνολικες επενδύσεις της EBRD στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της, αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, ενώ η ετήσια χρηματοδότησή στην Ελλάδα το 2018 ανήλθε στα 846 εκατ. ευρώ.

Το νέο γραφείο της Τράπεζας, που βρίσκεται στην Βασιλέως Ηρακλείου 53 και Καρόλου Ντηλ στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε πει ο κ.Chakrabarti σε συνέντευξή του στη Voria.gr, πως πάνω από το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποστηρίζει η EBRD είναι εγκατεστημένες εκτός Αθηνών και το ένα τρίτο των αιτήσεων που δέχεται προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.



Η Τράπεζα χρηματοδοτεί επιχειρηματικές προσπάθειες κάθε μεγέθους  από μικρά  δάνεια, για παράδειγμα 1 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλων όπως το 1 δισ. που χορήγησε στο έργο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.

Οποιαδήποτε στήριξη είναι ευπρόσδεκτη είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στο σύντομο χαιρετισμό του, σημειώνοντας πως η ΕΤΕπ και η EBRD, αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την οικονομική επαναφορά τη χώρας.

Σαράντα μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με την EBRD , ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου υπογραμμίζοντας πως το ⅓  των επιχειρήσεων που ζητούν συμβουλευτικές υπηρεσίες προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η EBRD αναγνωρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης προσθέτοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη την περίοδο της κρίσης επέδειξαν διάθεση για εξωστρέφεια.

«Οι ΜμΕ χρειάζονται τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους» σημείωσε η Ελένη Γιώτη, συντονίστρια της συμβουλευτικής ομάδας της ΕΤΕπ.