Skip to main content

ECDC: Επικαιροποιημένες οδηγίες για την καραντίνα

Οι ασθενείς για να τερματίσουν την απομόνωσή τους χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη μία σειρά από παράγοντες - Δείτε αναλυτικά τις νέες οδηγίες

Το ECDC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων) εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για τον τερματισμό της απομόνωσης στο σπίτι ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. Σε σχετικό κείμενο σημειώνουν ότι οι ασθενείς για να τερματίσουν την απομόνωσή τους χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη μία σειρά από παράγοντες.

Άρση ή βελτίωση των συμπτωμάτων.
Χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σοβαρότητα της νόσου.
Ανοσολογική κατάσταση.
Επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή.
Κοινωνικοί παράγοντες.
Ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή rapid test (RATD) ή PCR από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις επίπτωσης νέων κρουσμάτων και πίεσης στην ικανότητα δοκιμών τους, ενώ υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να γίνει τεστ για να αποφασιστεί ο τερματισμός της απομόνωσης.

Η εγκυρότητα των self tests τα καθιστούν λιγότερο κατάλληλα από τα RT-PCR και τα rapid tests για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορεί να ληφθούν υπόψη εάν εξαντληθεί η δυνατότητα άλλης εξέτασης.

Όπως μεταδίδει το iatronet, όσον αφορά τις περιπτώσεις COVID-19 ατόμων που απομονώνονται στο σπίτι (ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις), τα βέλτιστα κριτήρια για την πρόληψη της μετάδοσης είναι τα εξής:

Για μη πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικά ή άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η αυτοαπομόνωση θα πρέπει να ολοκληρώνεται έπειτα από δύο αρνητικά τεστ RADT ή RT-PCR, με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μέχρι τη συμπλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το RADT (ακόμη και αν είναι self test) παραμένει θετικό.

Για πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικά ή άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να ληφθεί υπόψη η μείωση της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και με αρνητικό τεστ RADT ή RT-PCR SARS-CoV-2 την έκτη ημέρα.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν η δοκιμή RADT ή RT-PCR είναι θετική την έκτη ημέρα.

Το RADT μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά έως ότου συμπληρωθούν αρνητικά ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.

Επί του παρόντος, στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα περιλαμβάνονται άτομα που έχουν λάβει τον πλήρη κύκλο αρχικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Στην οδηγία δεν συμπεριλαμβάνονται τα μονοδοσικά εμβόλια ή εάν έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19.

Σε χώρες ή περιοχές όπου η Όμικρον είναι κυρίαρχη, η περίοδος που καθορίζει τον πλήρη εμβολιασμό (μετά από δύο δόσεις πρωτογενής σειρά ή αναμνηστικός εμβολιασμός) μπορεί να μειωθεί σε τρεις μήνες.