Skip to main content

Αιχμές Μόσιαλου για τις ποσότητες αγοράς εμβολίων από την ΕΕ

Ο καθηγητής αναφέρει πως οι 300 εκατομμύρια δόσεις αρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους, υπονοώντας ότι δεν είναι αρκετά.

Το χρονοδιάγραμμα της αγοράς εμβολίων από την ΕΕ αναλύει με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

«Να θυμίσω πως οι 300 εκατομμύρια δόσεις αρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους» γράφει ο καθηγητής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρκετά. Να σημειωθεί πως οι πολίτες της ΕΕ, είναι κοντα στα 446 εκατομμύρια

Συγκεκριμένα γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος:

«Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου των BioNTech/Pfizer πλησίαζαν την πρόοδο των εμβολίων των AstraZeneca και Moderna. Όταν η Moderna καθυστέρησε την κλινική δοκιμή για μερικές εβδομάδες τον Ιούλιο, η Pfizer πέρασε μπροστά. Αν και η Pfizer δεν χρηματοδοτήθηκε από την επιχείρηση WarpSpeed, οι ΗΠΑ είχαν ήδη κάνει συμφωνία αγοράς για το υποψήφιο εμβόλιο από τις 22 Ιουλίου.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την κυλιόμενη ανασκόπηση των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφαλείας των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Pfizer.

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, οι Pfizer /BioNTech ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης από την κλινική μελέτη φάσης 3, υποδεικνύοντας πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι άνω του 90%, 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Στις 11 Νοεμβρίου η ΕΕ έκανε συμφωνία για παραγγελία 200 εκατομμύριων δόσεων από τις Pfizer /BioNTech. Η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά να παραγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις.

Στις 17 Νοεμβρίου ωστόσο, η ΕΕ έκανε επίσης συμφωνία για παραγγελία 225 εκατομμυρίων δόσεων (με δυνατότητα αγοράς άλλων 180 εκ. δόσεων στο μέλλον) του εμβολίου της γερμανικής CureVac, που δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τη δοκιμή Φάσης 3.

Να θυμίσω επίσης πως είχαν ήδη γίνει συμφωνίες αγοράς των εμβολίων της ΑstraZeneca (στις 27/8 για 300+100 εκ. δόσεις ενώ το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 2/3), της Sanofi/GSK (για 300 εκ. δόσεις από τις 18/9 ενώ το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 1/2) και της Janssen /J&J (στις 8/10, για 200+200 εκ. δόσεις και το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 3).

Στις 29 Δεκεμβρίου, η ΕΕ παρήγγειλε επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Pfizer. Να θυμίσω πως οι 300 εκατομμύρια δόσεις αρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, η ΕΕ θα λάβει 300 εκ. δόσεις (που θα παραδοθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, εάν όλα πάνε καλά) του πρώτου εμβολίου έναντι του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής», σημείωνει στη ανάρτησή του.