Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΑΙΧΜΕΣ ΠΟΠΣ ΚΑΤΑ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παράλληλη εκδήλωση την 19η Μαΐου - Τι λέει για την ΠΟΕ

Τη στάση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τις εκδηλώσεις σχετικά με τη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, καυτηριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, που ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παράλληλη εκδήλωση την 19η Μαΐου. 

«Αφήνουμε στην κρίση του ποντιακού κόσμου την απόφαση της ηγεσίας της ΠΟΕ να προχωρήσει μόνη της στη διοργάνωση εκδήλωσης τη 19η Μαΐου και προσπαθούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό αυτής της απόφασης», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΠΣ, εξηγώντας ότι δεν εισακούστηκε το «καθολικό αίτημα του ποντιακού λαού» για διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΠΟΕ.

«Η Ομοσπονδία μας, προκειμένου να μη διχάσει τους αγνούς και ανιδιοτελείς συμπατριώτες μας, δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παράλληλη εκδήλωση την Ημέρα της  19ης Μαΐου. Το πρωί της Κυριακής, εις μνήμην Εκείνων, θα ανάψουμε ένα κερί για τις ψυχές όλων των Ποντίων μαρτύρων στο Μνημείο της γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας», επισημαίνει η ΠΟΠΣ, στέλνοντας το μήνυμα «ΝΑΙ στην Ενότητα, ΟΧΙ στον διχασμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων αφουγκραζόμενη την απαίτηση του συνόλου του ποντιακού χώρου για την ενότητά του και σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις  των Γενικών της Συνελεύσεων, από το 2013, έχει αποστείλει σειρά επιστολών στην ΠΟΕ και έχει εκφραστεί δημόσια για κοινή εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Πέρσι για πρώτη φορά καταφέραμε να βρούμε κοινούς βηματισμούς και ενωμένοι, ως οφείλαμε, τιμήσαμε τους νεκρούς μας.

Η Π.Ο.Π.Σ. και φέτος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, πιστεύοντας πως έστω και την ύστατη στιγμή θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Αρχικά, οι προσπάθειες για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας απέβησαν άκαρπες, ενώ στην πρωτοβουλία της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, κας Χατζηγεωργίου, για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με τη στήριξή της, η ΠΟΕ δεν έδωσε καμία απάντηση.

Παρά τις παραπάνω πρωτοβουλίες αρμοδίων φορέων της πολιτείας και τις επανειλημμένες συζητήσεις μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών, προκειμένου να εισακουστεί το καθολικό αίτημα του ποντιακού λαού για διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, η ηγεσία της ΠΟΕ επέλεξε με την υπ΄αριθμ. 9204/6.5.2019 επιστολή της να καλέσει την ΠΟΠΣ κα την ΠΟΣΕΠ να στηρίξουν απλώς με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση που προγραμμάτισε και οργάνωσε.

Αφήνουμε στην κρίση του ποντιακού κόσμου την απόφαση της ηγεσίας της ΠΟΕ να προχωρήσει μόνη της στη διοργάνωση εκδήλωσης τη 19η Μαΐου και προσπαθούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό αυτής της απόφασης.

Η Ομοσπονδία μας, προκειμένου να μη διχάσει τους αγνούς και ανιδιοτελείς συμπατριώτες μας, δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παράλληλη εκδήλωση την Ημέρα της  19ης Μαΐου.

Το πρωί της Κυριακής, εις μνήμην Εκείνων, θα ανάψουμε ένα κερί για τις ψυχές όλων των Ποντίων μαρτύρων στο Μνημείο της γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Εμμένουμε στην ενότητα του ποντιακού χώρου, την οποία θεωρούμε μονόδρομο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις όλων των ποντιακών φορέων όπου γης για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ