Skip to main content

Αιχμές Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ: Η υπομονή μας εξαντλείται

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία χρονοτριβής» υποστηρίζει ο Τόυρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για χρονοτριβή στην εφαρμογή εφαρμογής της συμφωνίας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρειοανατολική Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Τόυρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη ασφαλείας, όπως την αποκαλεί η Άγκυρα, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Την Κυριακή, δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή χερσαία στρατιωτική περιπολία τους στην περιοχή.

Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, θέλει οι επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της προκειμένου να δημιουργήσουν μια ζώνη που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η υπομονή της αρχίζει να εξαντλείται. «Ναι, υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες, αλλά εκτός από αυτό τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που έχει ειπωθεί ότι έχουν ληφθεί, είναι διακοσμητικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Βλέπουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία χρονοτριβής... και πως προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία χρονοτριβής», δήλωσε στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως η προσέγγιση της Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έχει εξυπηρετήσει περισσότερο τις YPG παρά την Τουρκία.

Οι YPG είναι κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει εξοργίσει την Τουρκία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.