Skip to main content

Έχουν ιδέα στην κυβέρνηση τι συμβαίνει με τη μειονότητα στη Θράκη;

Οι επίσημες μουφτείες σχεδόν διαλύθηκαν, οι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι, και όλα αυτά συντελούν στην αναβάθμιση του ρόλου των ψευτομουφτήδων.

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, στράβωσε περισσότερο από την στιγμή που σε καίριες θέσεις στη Θράκη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, τοποθέτησε συντρόφους από την οργάνωσή του, όπως καταγγέλλεται στον θρακικό Τύπο.

Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύεται φυσικά ο Ερντογάν, του οποίου εκπρόσωπος δηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την "τουρκική μειονότητα" στη δυτική Θράκη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε πάλι λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη δυτική Θράκη την οποία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με "αποφασιστικότητα" η Τουρκία. Παράλληλα απαίτησε την επιστροφή στην Τουρκία όλων όσοι συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Αναφερόμενος βεβαίως στον Γκιουλέν, μόνον ως σχήμα λόγου μπορεί να εκληφθεί, επειδή όλοι οι συνδεόμενοι με τον Γκιουλέν στην Θράκη, από τους ψευτομουφτήδες μέχρι τα ταπεινά πρακτοράκια έχουν δηλώσει υποταγή στο Προξενείο. Στην αρχή ήσαν φοβισμένοι, μετά το επεισόδιο της βίαιης αρπαγής γκιουλενιστών στο Κοσσυφοπέδιο, και είχε κυκλοφορήσει η φήμη στην Θράκη, ότι κυκλοφορούν πράκτορες της ΜΙΤ αναζητώντας τους γκιουλενιστές στην περιοχή.

Κοντά σ’ αυτά, έρχεται και η καταγγελία του Κώστα Καραΐσκου, εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος στην Κομοτηνή, ότι η κατάσταση στην Θράκη οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Οφείλω να πω προηγουμένως, ότι στην στήλη προ πολλού καιρού είχα σχολιάσει θετικά κάποιες ενέργειες στην Θράκη, οι οποίες φάνηκε ότι οφείλονταν σε προσωπική επιλογή στελέχους των ΑΝΕΛ, που είχε βρεθεί σε καίρια θέση.

Ο Καραΐσκος βεβαιώνει ότι τα πρώτα 1-2 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν για τη Θράκη και το μειονοτικό της θέμα μια αληθινά ευχάριστη έκπληξη, με την έννοια ότι εν πολλοίς εφαρμόστηκε η νομιμότητα και ελαχιστοποιήθηκαν οι κομματικές παρεμβάσεις που ξέραμε από το παρελθόν.

«Ζήσαμε μια περίοδο όντως θετική, όπου οι μεν υπηρεσίες κάνανε τη δουλειά τους, οι δε κυβερνώντες έδειχναν υπεράνω μικροσυμφερόντων. […] συνέβαλαν δε και κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ που είχαν έναν λόγο στα θρακικά πράγματα».

Δυστυχώς, αυτή η εικόνα που περιγράφει ο Καραΐσκος ανατράπηκε επειδή «Το εθνομηδενιστικό υπόβαθρο από τη μία και ο παλαιοκομματισμός του ΠΡΑΤΤΩ από την άλλη σκορπίζουν και τα εναπομείναντα ερείσματα της ελληνικής πολιτείας στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονότητας. Όσα χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θράκη, που δεν ήταν και πολλά άλλωστε, κινδυνεύουν απείρως περισσότερο λόγω της Αθήνας παρά από την δράση της Άγκυρας»!

Το ζήτημα της Θράκης το χειριζόταν πάντα η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων με έδρα την Ξάνθη και γραφεία σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, αναφερόταν δε στην Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Α4. Σήμερα στη θέση όλου αυτού του συστήματος υπάρχει ουσιαστικά μόνον ένας πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ, της σημιτικής περιόδου, που κυριολεκτικά αλωνίζει καπελώνοντας τους πάντες.

Δεν είναι διακριβωμένο το καθεστώς με το οποίο απασχολείται αλλά όλοι ξέρουν ότι το παν εξαρτάται από αυτόν, ο οποίος είναι ο άνθρωπος του Κοτζιά στη Θράκη και που (παρά την αποχώρηση του τελευταίου από την Κυβέρνηση) συνεχίζει να δίνει εντολές και όχι μόνο.

Θυμίζω, ότι δεν πήρα καμιά απάντηση στο ερώτημα γιατί διαλύθηκε ουσιαστικά το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ με πρωτοφανή ενέργεια την καρατόμηση της επικεφαλής και αποχώρηση όλων των υπηρετούντων!

Για την αλλαγή των μουφτήδων κατά την επιθυμία της Άγκυρας, η οποία την είχε προαναγγείλει, έχουν γραφεί πολλά. Οι επίσημες μουφτείες σχεδόν διαλύθηκαν, οι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι, και όλα αυτά συντελούν στην αναβάθμιση του ρόλου των παρανόμως εκλεγμένων ψευτομουφτήδων.

Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα ζητά περισσότερα. Προ καιρού, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να σταματήσουν να αγνοούν τους εκλεγμένους μουφτήδες», τους παρανόμους δηλαδή. Ειλικρινώς με φοβίζει, τι άλλο θα δώσει στον Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην μετά δεκαήμερο συνάντησή τους.