Skip to main content

Economist: Τα προβλήματα για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει

Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα για οικονομική επιτυχία φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν, σύμφωνα με δημοσίευματου Economist.

Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τα πάει καλύτερα αυτές τις μέρες  με τους μεγάλους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Αθήνα πιθανότατα θα ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο, εγκαίρως και με πόρους να περισσεύουν. Άλλος ένας λόγος είναι ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αν και βραδύτερα του προβλεπόμενου.

Όμως, σύμφωνα με το Economist, ο κ. Τσίπρας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό. Όπως αναφέρει το περιοδικό, η απίθανη συμμαχία του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα μικρό λαϊκιστικό κόμμα του οποίου ηγείται ο δεξιός Πάνος Καμμένος, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο κ. Καμμένος, υπουργός Άμυνας της χώρας, αντιτίθεται στις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να επιλύσει την 25χρονη διαμάχη ως προς το πώς θα πρέπει να ονομάζεται ο φτωχός βόρειος γείτονας της Ελλάδας, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κ. Καμμένος έχει επίσης διαφοροποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πώς θα πρέπει να χειριστεί την τελευταία αναζωπύρωση των εντάσεων με τον ιστορικό αντίπαλο, την Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με πολιτική που αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία επί διαφόρων μικρών νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ήλπιζε πως θα μπορέσει να στρέψει κάπως την προσοχή από αυτά τα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε κοινοβουλευτική έρευνα σε δέκα κορυφαίους πολιτικούς, περιλαμβανομένων των δυο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των Ευρωπαίο επίτροπο. Οι πολιτικοί κατηγορούνται ότι δέχθηκαν δωροδοκίες συνολικά 50 εκατ. ευρώ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis στο διάστημα 2010-2015.

Όμως το σκάνδαλο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει δυναμική, μετά τις εξοργισμένες αρνήσεις των κατηγορουμένων και τις συζητήσεις περί κυβερνητικής επιρροής στη δικαστική διαδικασία. Οι κατηγορίες, σύμφωνα με μέλη της αντιπολίτευσης της διακομματικής επιτροπής, μπορεί μάλιστα να είναι κατασκευασμένες. Βασίζονται σε καταθέσεις στον εισαγγελέα διαφθοράς τριών ανώνυμων μαρτύρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. «Τα έγγραφα (των καταθέσεων) δεν είναι ακριβή. Οι τρεις προφανώς δεν ήταν οι ίδιοι μάρτυρες της δωροληψίας», ανέφερε μέλος της επιτροπής, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα για οικονομική επιτυχία επίσης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν, σύμφωνα με το Economist. Η οικονομία αναπτύχθηκε το περασμένο έτος κατά μόλις 1,4%, έναντι του 2,5% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Ο στόχος για τη φετινή ανάπτυξη έχει ήδη μειωθεί σε λίγο πάνω από 2%.  

Οι ελπίδες του πρωθυπουργού για μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, επίσης φαίνονται μη ρεαλιστικές. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση του αφορολόγητου και για νέες περικοπές συντάξεων το 2019. Μια συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει σειρά όρων προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αποτραπεί το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος.

Ορισμένοι προβλέπουν πως ο κ. Τσίπρας θα κηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, περίπου έναν χρόνο προτού λήξει επισήμως η θητεία της κυβέρνησής του. Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Το αν η ΝΔ μπορεί να κερδίσει μια γενική πλειοψηφία εξαρτάται από το πόσους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων θα μπορέσει να προσελκύσει. Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν πως ο πρωθυπουργός δεν είναι κάποιος που «εγκαταλείπει τα όπλα» και πως εξακολουθεί να υπάρχει πολύς χρόνος για να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους, καταλήγει το Economist.