Skip to main content

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Αύξηση 83% στις νέες συνδέσεις στην περιοχή της Μαγνησίας

Για την περιοχή της Θεσσαλίας, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τις 103.000 έως το 2021.

Στις διεργασίες του Τρίτου Συνέδριου Ανάπτυξης που διοργανώθηκε το διήμερο 11-12 Νοέμβριου 2017, στην πόλη του Βόλου με θέμα «Σχεδιάζουμε την Μαγνησία της επόμενης 20ετίας» συμμετείχε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με ομιλητή την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Σκοπός του πολυδιάστατου συνεδρίου, ήταν μέσα από τις συμμετοχές προσώπων και οργανισμών, από την πολιτική ηγεσία, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, πρόσωπα της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρόεδρους και εκπρόσωπους φορέων και οργανισμών, επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, ο ανοιχτός διάλογος σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, καθώς και να τεθούν βάσεις γύρω από τις προοπτικές εξέλιξής που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Κατά την 2η  και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία Υφυπουργού Οικονομικών Κας Κατερίνας Παπανάτσιου, η ομιλία της οποίας επικεντρώθηκε στην ανάλυση του τρίπτυχου μοντέλου ανάπτυξης το οποίο αξιοποιεί τον τομέα της μεταποίησης, της συνεταιριστικής κουλτούρας, της βιομηχανίας- βιοτεχνίας. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Αγοραστός Κωνσταντίνος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πετράκος Γεωργιος ο κος Παπαδούλης Απόστολος, Γενικός Διευθυντής ΑΕΔΕΠ  και η κα Γοσποδίνη Άσπα, Καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού.

Τελευταίος ομιλητής της θεματικής ενότητας «Προτάσεις για την ανάπτυξη της Μαγνησίας» της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κος Λεωνίδας Μπακούρας, με θέμα εισήγησης «Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας», επικεντρώθηκε σε επτά βασικά σημεία:

⦁    Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής
⦁    Κατασκευή του Δικτύου Διανομής
⦁    Λειτουργία και Συντήρηση Δικτύου Διανομής
⦁    Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης
⦁    Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο
⦁    Επενδύσεις σε Τεχνολογίες
⦁    Προτάσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για νομοθετικές & κανονιστικές βελτιώσεις

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε με την επωνυμία ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου, Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε.), και λειτουργεί με νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό από οποιαδήποτε ενεργειακή δραστηριότητα Μεταφοράς, Παραγωγής και Εμπορίας, ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΔΔ) εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αρμοδιότητες της νέας εταιρείας, Νέες συνδέσεις στο δίκτυο διανομής (διαχείριση αιτήσεων, αυτοψιών, κατασκευής έργων και ενεργοποιήσεων), ανάπτυξη και επεκτάσεις του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου διανομής αερίου, άμεση επέμβαση στο δίκτυο διανομής με την 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου άμεσης επέμβασης στο τηλέφωνο 10302, διαχείριση μετρήσεων και Εσωτερικών Εγκαταστάσεων των καταναλωτών, καθώς και παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός των δικτύων διανομής στους καταναλωτές.

Με το σύνολο των συμβολαίων στην Θεσσαλία να ξεπερνά συνολικά  τις 6.000, ο κος Μπακούρας Λ.τόνισε ότι μόνο για την περιοχή της Μαγνησίας το ποσοστό αύξησης των Νεών Συνδέσεων ανήλθε σε 83% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Για την περιοχή της Θεσσαλίας, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι συμβάσεις σύνδεσης θα ξεπεράσουν τις 103.000 έως το 2021, ενώ ιδιαίτερα για την περιοχή της Μαγνησίας αναμένεται  οι συμβάσεις σύνδεσης να ανέλθουν στις 32.000.

Ο κος Μπακούρας αναφέρθηκε στην χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου για τις απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται εκτός του ενεργού δικτύου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Εκτός αυτού η δράση αυτή περιλαμβάνει και μεμονωμένους Τελικούς Πελάτες καθώς και έκτακτες προμήθειες φυσικού αερίου σε σημεία παράδοσης για περιπτώσεις άμεσης επέμβασης.
Από τις νέες περιοχές της Θεσσαλίας, δέκα νέες θα τροφοδοτηθούν μέσω CNG. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και τις επιχειρήσεις των εν λόγω περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.

Για την περιοχή του Βελεστίνου έχει πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση του δικτύου και η τροφοδότηση αυτού. Οι περιοχές επέκτασης του δικτύου Διανομής για το χρονικό διάστημα της επόμενης πενταετίας είναι οι εξής:  Ελασσόνα, Τύρναβος, Αμπελώνας, Καλαμπάκα, Αγιά, Παλαμάς, Σοφάδες, Μουζάκι, Τέμπη, Νέα Αγχίαλος, Φαλάνη.

Αναφορικά με την  χρήση της τεχνολογίας του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κος Λ. Μπακούρας, αναφέρθηκε, τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στέκεται αρωγός στην χρήση νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τους σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς.

Επίσης αναφέρθηκε στην συμβολή της εταιρείας στην τοπική κοινωνία, μέσω των διανεμόμενων κερδών προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μόνο για την  περίοδο, 2005-2016, για την περιοχή Θεσσαλίας, ανέρχονταν στα 4,1 εκ. ευρώ, ενώ για τον Δήμο Βόλου 2,1 εκ. ευρώ.

 Τέλος τόνισε την συνεχή και άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές, το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά και ευρύτερα  τον τεχνικό κόσμο, αλλά και την συνεχή διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου.