Skip to main content

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των GD4S με τον Diederik Samsom

Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να υποστηρίζεται κάθε μορφή «πράσινης» ενέργειας, είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Διευθυνόντων Συμβούλων μελών του GD4S με τον Diederik Samsom, Επικεφαλής του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans.

Στον φορέα βιωσιμότητας GD4S μέλος του οποίου είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες διανομής από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι Διαχειριστές - μέλη του φορέα εξυπηρετούν περίπου 28 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη που αποτελούν το ~ 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσα από εκτεταμένα και σύγχρονα δίκτυα αγωγών συνολικού μήκους 365.000 χλμ. Οι εκπρόσωποι του φορέα επιβεβαίωσαν εκ νέου τον στρατηγικό ρόλο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ως κινητήρια δύναμη για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τη σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας στην παρακολούθηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας τόνισε ότι για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να υποστηρίζεται κάθε μορφή «πράσινης» ενέργειας και να αξιοποιούνται πλήρως όλες οι διαθέσιμες υποδομές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, το φυσικό αέριο ως το καθαρότερο καύσιμο, αποτελεί το κύριο μέσο για την απανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Το φυσικό αέριο μπορεί να μετεξελιχθεί σε πλήρως ανανεώσιμο καύσιμο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής στρατηγικής και στην εφαρμογή ενός «πράσινου» ενεργειακού συστήματος, ανέφερε.

«Βαδίζοντας στο μονοπάτι της κλιματικής ουδετερότητας, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιφέρει αστάθειες στα ηλεκτρικά δίκτυα και δυσχεραίνει την άμεση ανταπόκριση των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στη ζήτηση φορτίου, ενώ αναδεικνύονται νέες ανάγκες για την μετατροπή, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση ενέργειας», είπε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μπακούρας επεσήμανε τη συσχέτιση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κλάδων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μια σχέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον με την εφαρμογή τεχνολογιών μεθανοποίησης και Power-to-Gas. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται οι συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων μερών της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε.

«Είναι ευρέως αντιληπτό ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί την επέκταση του ρόλου των Διαχειριστών Δικτύων, καθιστώντας τους από απλούς διανομείς, σε πιο εξελιγμένες οντότητες διαχείρισης, ανάπτυξης και αναβάθμισης του δικτύου», τόνισε. Ως εκ τούτου, ο Γενικός Διευθυντής ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας επίσημης οντότητας (EU gas DSO entity), καθώς η εκπροσώπηση των διαχειριστών μέσω επίσημου φορέα, θα ενισχύσει τη συμβολή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στον ενεργειακό μετασχηματισμό και θα προωθήσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

O φορέας GD4S σχεδιάζει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για το 2021, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης ενός «Χάρτη Βιωσιμότητας» που καθορίζει τη δέσμευση του φορέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοσίευση μιας «Επίσημης Ατζέντας», στην οποία θα αναφέρονται οι θέσεις αυτού σε όλες τις σχετικές πολιτικές. Ο «Χάρτης Βιωσιμότητας» θα σκιαγραφήσει ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα ορόσημα για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων στόχων βιωσιμότητας των μελών του GD4S, σε εναρμόνιση με του στόχους της ΕΕ για την επίτευξη μιας απανθρακοποιημένης οικονομίας. Η «Επίσημη Ατζέντα» που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, θα θεσμοθετήσει όλους τους στόχους για τη βιωσιμότητα και θα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά για την επίτευξη των δεσμεύσεων για την κοινοτική και εθνική απανθρακοποίηση. Με την ανάδειξη συγκεκριμένων περιπτωσιολογικών μελετών για την απεικόνιση των ενεργειών που αναλαμβάνουν οι διανομείς, καταδεικνύεται σαφώς η δέσμευση του GD4S για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, ο φορέας τόνισε τη σημασία της καθιέρωσης κοινών κατευθυντήριων γραμμών για τους διαχειριστές δικτύων διανομής που αφορούν στη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου που εκλύονται από τις υποδομές τους.