Skip to main content

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Κατά το ναυάγιο, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2014, έχασαν τη ζωή τους 11 πρόσφυγες. Η χώρα θα καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ.

Παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την πλευρά της Ελλάδας διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Κατά το ναυάγιο, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2014, έχασαν τη ζωή τους 11 πρόσφυγες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν «όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν».

Επίσης, έκρινε ότι 12 από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 προσφεύγοντες.