Skip to main content

ΕΔΕ:«Όχι» σε διορισμό συνταξιούχων εισαγγελέων στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τροπολογία που αναφέρεται στο ζήτημα και η οποία κατατέθηκε εχθές.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, «επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καλώντας παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.   

Συγκεκριμένα η Ένωση αναφέρει:

"Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή  δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση.

Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία".