Skip to main content

ΕΕ: Χωρίς κοινή απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, που συναντήθηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν βρήκαν μία κοινή απάντηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να απαντήσει με ενιαίο τρόπο στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει συνδεθεί με έναν σπάνιο τύπο θρόμβων αίματος, χάνοντας την ευκαιρία να «ξεκολλήσει» από το αργό μέχρι στιγμής πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στη συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο», είπε.

Ωστόσο, στη δήλωση μετά τη συνάντηση, η ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» γύρω από την έκθεση ασφαλείας του EMA, υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια οι θρομβώσεις

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει συναντήσει δυσκολίες λόγω κακού προγραμματισμού, καθυστερήσεων στον εφοδιασμό, αναστολών χορήγησης λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και ολοένα αυξανόμενη έλλειψη αλληλεγγύης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και αναμεταδίδει το kathimerini.gr.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντας το μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι προέτρεψε άλλα μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.

Η απόφαση της Ιταλίας για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην οποία γινόταν λόγος για «ισχυρή συσχέτιση» με τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο EMA δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.

Πηγές: Καθημερινή, Bloomberg