Skip to main content

ΕΕ: Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία από τον σεισμό

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα διοργανωθεί διάσκεψη δωρητών στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσει στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα μια διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία, η οποία επλήγη τον Νοέμβριο από έναν φονικό σεισμό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα οργανώσουμε μια διάσκεψη δωρητών στα μέσα Ιανουαρίου στα Τίρανα για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται επενδύσεις για να προετοιμαστεί μια μακρά περίοδος ανοικοδόμησης», διευκρίνισε.

Η ιδέα να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη διατυπώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να βοηθηθεί η Αλβανία να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους. Περίπου 5.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι πόλεις Δυρράχιο και Τουμάνι. Στην πρωτεύουσα Τίρανα, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σχεδόν 70 πολυκατοικίες και 250 σπίτια.