Skip to main content

EE: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη σύνοδο των υπ. Υγείας

Στην έκτακτη σύνοδο της κροατικής προεδρίας οι υπ. Υγείας της ΕΕ συζητούν για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού.

Tις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στα κράτη μέλη, συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που συγκάλεσε η κροατική Προεδρία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι υπουργοί θα κάνουν μια αποτίμηση της υλοποίησης των μέτρων που είχαν λάβει στις 13 Φεβρουαρίου, κυρίως στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, δεδομένου ότι από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Ανησυχία για τη μετάδοση του ιού

Όπως επισημαίνει το σχετικό έγγραφο προβληματισμού της κροατικής Προεδρίας, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με αυτόν τον νέο τύπο μεταδοτικής νόσου.

Το γεγονός ότι σε πολλά κράτη μέλη η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάδοση εντός της ίδιας της χώρας συνεπάγεται ότι τα μέσα καταπολέμησης της νόσου πλέον αλλάζουν, αναφέρει το έγγραφο. Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της λοίμωξης από τη νόσο επιδεινώνεται, είναι αναγκαίο να εξεταστεί περαιτέρω πώς μπορούν τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς και να αξιολογηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και η ανάγκη για συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ, τονίζει η προεδρία.

Εντατικοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κροατική προεδρία, παράλληλα με την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε για σήμερα, αποφάσισε λόγω της επιδείνωσης της κατάσταση να αναβαθμίσει και να θέση σε πλήρη ενεργοποίηση τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας με εκθέσεις και αναλύσεις της κατάστασης, καθώς και συνεισφορές των ενδιαφερόμενων μερών.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούν οι υπουργοί είναι και το κατά πόσο σε μια περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης θα έπρεπε να εστιαστεί η προσοχή στη θεραπεία και λιγότερο στην πρόληψη και ετοιμότητα.  Την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ η Κομισιόν εκπροσωπείται από τρεις επίτροπους.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle