Skip to main content

ΕΕ: Κόμβος καινοτομίας για την κυβερνοασφάλεια η Κύπρος

Η Ευρωπαία επίτροπος επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους κόμβους καινοτομίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στη Ναυτιλία.

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας συζήτησε σήμερα με την υπουργό Επικοινωνιών της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, η Ευρωπαία επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαία επίτροπος, η οποία μίλησε σε συνέδριο του ΔΗΣΥ με θέμα «Digital Economy & Innovation. A Vision of Growth» («Ψηφιακή Οικονομία & Καινοτομία: Ένα Όραμα της Ανάπτυξης»), επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους κόμβους καινοτομίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Η Κύπρος, επεσήμανε, είναι πολύ προχωρημένη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Επίσης, σημείωσε ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο «δεν αφορά μόνο τα προσωπικά δεδομένα, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας για τις υποδομές μας».

Μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, η κυρία Γκαμπριέλ δήλωσε ότι από τον Μάιο του 2019 οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ με χρέωση 19 σεντ ανά λεπτό και ότι η Ευρώπη θα έχει τον δικό της υπερυπολογιστή μέχρι το 2022. Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία για μια βάση δεδομένων από ένα εκατομμύριο ανθρώπινα γονιδιώματα μέχρι το 2022 προς όφελος της υγείας των πολιτών.