Skip to main content

EE: μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία  με τη Λιβύη παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες. Παράλληλα καταδίκασαν τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ εξέφρασαν απερίφραστα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόκειται για ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα καθιστώντας σαφές ότι η Ευρώπη στηρίζει πλήρως την Αθήνα και τη Λευκωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα κατέληξε  σε συμφωνία να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050. Η Πολωνία που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αρνήθηκε να συναινέσει ωστόσο δεν «μπλόκαρε» τη συνολική απόφαση για τη δέσμευση της Ευρώπης.

Στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενες μήνες και η Πολωνία θα συμφωνήσει στην επίτευξη του στόχου με τη βοήθεια της ΕΕ. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Χρηματοδότηση και ελληνικών περιοχών που θα αποδεσμευθούν από τον άνθρακα

Με βάση τον οδικό χάρτη που προετοίμασε η Κομισιόν, από τις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030 καθώς και τις μειώσεις ανά κλάδο της οικονομίας και τη χρηματοδότηση των περιοχών που θα αποδεσμευθούν από τον άνθρακα.

Στην Ελλάδα επιπρόσθετες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα λάβουν η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο της εξόδου τους από τον λιγνίτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση τους επόμενους μήνες του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενώ αναμένεται να εκφράσουν την ετοιμότητα της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο,  για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle