Skip to main content

ΕΕ: Πρόταση για όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Στόχος να πληρώσει το Κρεμλίνο»

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία».

Την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το όγδοο κατά σειρά, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο όπως είπε «να πληρώσει το Κρεμλίνο» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με «ψευδείς» ψήφους στα κατεχόμενα ο εδάφη.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να υποχρεώσουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτήν την περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, που αναμένεται να στερήσει από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε τεχνολογικά είδη που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, όπως αεροπορικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Πέραν αυτού, το πακέτο κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και θα απαγορεύσει σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών εταιρειών, δήλωσε η ίδια.

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι' άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.