Skip to main content

ΕΕ: Σημαντικό βήμα για την ειρήνη η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν

Οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, ελπίζει η ΕΕ.

Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν και η κοινή αμερικανοαφγανική διακήρυξη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστούν «σημαντικά πρώτα βήματα προς μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» για ειρήνευση που παρουσιάζεται και η ΕΕ ελπίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων και με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τη βοήθειά τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά επίσης και «οι γυναίκες του Αφγανιστάν, οι μειονότητες και η κοινωνία των πολιτών».