Skip to main content

ΕΕ: Στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού εστιάζει η Ρουμανική προεδρία

Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού αποτελούν βασικά στοιχεία του τέταρτου πυλώνα των κοινών αξιών της ΕΕ, τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού υπογράμμισαν η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και η Ευρωπαία συντονίστρια καταπολέμησης του αντισημιτισμού Καταρίνα φον Σνουρμπέιν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού αποτελούν βασικά στοιχεία του τέταρτου πυλώνα των κοινών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν προτεραιότητα της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η κ. Ντάντσιλα ευχαρίστησε την Σνουρμπέιν για την ενεργό συμμετοχή της στη διοργάνωση της διάσκεψης για τον αντισημιτισμό και τη διαβεβαίωσε "για τη στήριξη της Ρουμανίας προς τα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αφιερωμένα στην εφαρμογή της δήλωσης του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2018 για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη μιας προσέγγισης κοινής ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και θεσμών" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης.

Επίσης, η κ. Ντάντσιλα ενημέρωσε για τα σχέδια της Ρουμανίας να οργανώσει στις 11 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι, συνέδριο για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος μέσω εκπαιδευτικών πολιτικών. Η διοργάνωση στοχεύει στην προώθηση ενός από τα σημαντικότερα έργα της Ρουμανίας για το θέμα αυτό, του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη χώρα, ενόψει των εγκαινίων του.

Η κ. Ντάντσιλα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στο συνέδριο με θέμα «Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού: μια κοινή προσέγγιση για την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη -Από την πολιτική στη δράση», που διοργανώνεται από τη Ρουμανική Προεδρία.